Afacerea țintirii operativilor Hezbollah. Avantaje, multiplicator de putere, efecte secundare

Sursa foto: X

O istorie complicată împart statul Israel și Hezbollahul libanez pro-iranian. Confruntările între cele două părți sunt constante, se caracterizează în special prin lovituri cu rachete asupra Nordului Israelului și sudului Libanului, dar s-au transformat nu odată în război total, ultima oară în 2006. Atacul la telecomunicațiile organizației considerată teroristă în SUA și Europa a generat avantaje strategice, oportunități imediate de acțiune și efecte secundare cu costuri pentru toate serviciile de intelligence ale lumii, schimbând fundamental contextul operațiunilor militare, de intelligence și de combatere a criminalității organizate la nivel mondial.

O operațiune de oportunitate: eliminarea comunicațiilor Hezbollah

Fără a fi asumat oficial în vreun punct responsabilitatea, dar lăsând să ciucule pentru descurajare credibilă informațiile că este în spatele atacurilor, Israelul a orchestrat o operațiune care a vizat în trepte comunicațiile Hezbollah și a vizat ținte de oportunitate în imediatul haos determinat de lipsa comunicațiilor între membrii organizației șiite libaneze. La bază s-a aflat dorința Hezbollah de a evita telefoanele mobile care au drept neajuns identificarea poziției exacte unde se află cel care vorbește și achiziționarea instrumentelor de comunicații low tech precum pagere și stații de emisie recepție pe distanțe mici.

Astfel, dispozitivele de comunicare ale Hezbollah au explodat în cascadă, în 17 și 18 septembrie, ucigând 32 de luptători și rănind peste 3000 de persoane, dintre care 170 se află în stare gravă. Peste 14 persoane au fost rănite și în Siria, cu aceeași ocazie. Pe fondul haosului și eliminării comunicațiilor electronice, Israelul a lansat și atacuri aeriene care au eliminat peste 150 de lansatoare de rachete ale Hezbollah, în special din Sudul Libanului, lansatoare pregătite pentru un atac masiv de retaliere împotriva Israelului la 18 septembrie.

În plus, o altă oportunitate a apărut la 20 septembrie, atunci când o rachetă trasă în Beirut a ucis 12 comandanți din gruparea de elită Radwan a Hezbollah inclusiv pe Ibrahim Aqil, comandantul grupării și membru al Consiliului Jihadului Hezbollah, organismul care controlează operațiunile militare ale grupării. Este al doilea atac după eliminarea în august a lui Fuad Shukr, liderul militar și consilierul șefului Hamas, Hassan Nasrallah. Aqil este acuzat că a fost implicat în atacul terorist care a ucis peste 300 de oameni la adresa Ambasadei SUA și a dormitoarelor US Marine Corps din Beirut, cetățeni americani și francezi și că ar fi luat ostateci americani și germani în anii 80. Departamentul de Stat al SUA are stabilită o sumă de 7 milioane de dolari premiu pentru informații consistente despre el.

Surse americane și israeliene citate de Axios susțin că exploziile erau pregătite pentru momentul unui atac pe scară largă în Liban, dar în perspectiva ca întreaga operațiune să fie descoperită, Tel Aviv-ul a trecut la atac și le-a utilizat pe loc, detonându-le. Israelul este un specialist atât pe dimensiunea militară, cât și de intelligence, penetrându-și toți adversarii – atât Hamas, cât și Hezbollah și alte miliții pro-iraniene din Orientul Mijlociu, ca și Iranul, marele său rival în zonă. Telefoanele mobile au fost abandonate după eliminarea de către Israel a autorului de bombe al Hamas, Yahya Ayyash, în 1996. E motivul pentru care Hezbollahul achiziționase 5000 de pagere pentru comunicații acum 5 luni.

Operațiunea israeliană realizată în comun de serviciul extern Mossad și de armata israeliană IDF, potrivit surselor presei americane, este la fel de complexă și vizează sabotarea și interceptarea lanțurilor de furnizori în acest caz. Pagerele erau producție AR-924 ale firmei taiwaneze Gold Apollo, dar cercetarea modului în care au fost achiziționate a relevat surse și rute nesigure, fiind făcute printr-o aparență a livrărilor firmei ungare BAC Consulting KFT, care e autorizată să comercializeze brandul, chiar dacă în fapt nu a fost implicată niciodată.

Nu s-au găsit urmele livrării, nici trasabilitatea transportului s-a dovedit a nu fi posibilă, dar firma mamă din Taiwan a vândut anul acesta peste 260.000 de pagere de acest tip, cu precădere în SUA și Australia, dintre care o parte, cel mai probabil, au fost interceptate, deschise și li s-a introdus lângă baterie o cantitate de explozibil plastic și un detonator la distanță prin mesaj, acestea ajungând la livrare pe comanda Hezbollah(eventual via Iran, care furnizează aceste produse), potrivit oficialilor americani citați de New York Times. Această complicație tipică și lipsa datelor subliniază oportunitatea intervenției serviciilor de intelligence în procesul de producție/livrare.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: