Skip to content
Economie Societate

Afacerile cu maşini au accelerat în mai, cu un avans de 9,7%

news.ro

Cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut în mai cu 9,7%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, ritm crescut faţă de cel înregistrat în luna anterioară, în timp ce serviciile prestate populaţiei au avansat cu 15,2%, serie brută, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS), potrivit News.ro.

În aprilie, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut cu 5,5%, serie brută, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, în timp ce serviciile prestate populaţiei au avansat cu 14,2%, serie brută.

În mai, faţă de luna corespunzătoare a anului precedent, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut atât ca serie brută cu 9,7%, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,8%.

Volumul cifrei de afaceri a înregistrat un avans datorat creşterilor înregistrate datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+41%), comerţul cu autovehicule (+11,4%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+8,9%) şi la activitǎţile de întreţinerea şi repararea autovehiculelor (+0,8%).

Activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna mai 2019 a înregistrat o cifră de afaceri cu 15,2% mai mare comparativ cu luna mai 2018, creştere susţinută de activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+22,2%), activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+19,8%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+19,3%)şi de activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+10%).

Cifra de afaceri din activitatea agenţiilor turistice şi tur-operatorilor a scăzut cu 11,3%.

În 2018, faţă de 2017, cifra de afaceri din comerţul cu autovehicule şi motociclete a crescut cu 6,7%, serie brută, ritm scăzut faţă de cel înregistrat în 2017, în timp ce serviciile prestate populaţiei au avansat cu 5,9%, serie brută.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *