Skip to content
Politică

Afacerile dubioase ale candidatului USR la prezidențiale. Oreste Teodorescu: Sloganul ”Fericiți în România” se transformă în ”Păcăliți în România”

Facebook/Oreste Teodorescu

Jurnalistul Oreste Teodorescu a precizat pentru PSNews.ro că dezvăluirile Rise Project, al căror protagonist este liderul USR, Dan Barna, îi amintesc de episodul Mona Muscă din trecut. Acesta a spus că, treptat, sloganul «Fericiți în România» se transformă în «Pacăliți în România!»

Asist cu oarecare surprindere cum sloganul high mood: «Fericiți în România» se alterează sub ochii plini de așteptări și inserați de competentă și dreptate în: «Pacăliți în România!»

Îmi amintesc de episodul Mona Muscă, inițiatoarea Legii Lustrației, care a fost dovedită că avea două dosare de colaborare cu fosta Securitate! Așa și inițiatorii minunatei campanii “Fără Penali în funcții publice” află că sunt conduși de un domn care “este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE” cum concluzionează reputații investigatori de la Rise Project”, a spus jurnalistul pentru PSNews.ro.

Întrebat în ce măsură dezvăluirile jurnaliștilor de la Rise Project îi vor afecta campania lui Dan Barna pentru alegerile prezidențiale, Oreste Teodorescu a spus că „întrucât masa critică a electorilor USR este formată din oameni inteligenți și informați, sunt convins că toată această nebuloasă din jurul liderului-mimoză va conta în scăderea scorului așteptat la prezidențiale”.

Jurnaliștii de la Rise Project au publicat marți o anchetă amplă despre președintele USR, Dan Barna. În material sunt prezentate afacerile cu fonduri europene pe care candidatul USR la alegerile prezidențiale le-a făcut înainte să intre în politică. „Șeful USR, partidul care a inițiat campania #FărăPenali, este supervizorul senin al unor fraude și conflicte de interese cu fonduri UE”, notează cei de la Rise Project.

Prezidențiabilul vrea să-i întoarcă pe români în țară, dar și-a consolidat cariera pe seama unora nevoiți să plece. Opozantul și-a dirijat afacerile în algoritmul de încredere al pesedistului Dragnea: bani publici pentru prietenii de școală. La bilanț, managementul care l-a consacrat pe Barna îi este este profitabil sieși, în timp ce oameni aflați în cumpănă au beneficiat doar pe hârtie. Vorbim despre persoane cu dizabilități sau proveniți din medii defavorizate, greu de integrat pe piața muncii și extrem de neglijate în România. În numele lor, Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare – DCG, compania fondată de Dan Barna, a câștigat milioane sub pretextul facerii de bine”, se arată în ancheta Rise Project.

Din 2007 până în prezent, compania fondată de Dan Barna și Dragoș Jaliu a fost parteneră sau beneficiară directă în 20 de proiecte pe fonduri europene care însumează 166 de milioane de lei.

Ca subcontractor, între 2008 și 2015, firma a furnizat cursuri, consultanță, servicii de publicitate și protocol, în valoare de 3,3 milioane de lei, către mai multe instituții ale statului: Primăria Sibiu condusă de Iohannis, Ministerul de Interne condus de Dan Nica, Ministerul Dezvoltării Regionale condus de Elena Udrea, Autoritatea Națională a Vămilor, Ministerul Agriculturii și mai multe Consilii Județene din țară. Majoritatea contractelor au fost obținute prin cerere de ofertă sau achiziție directă.

Candidatul USR la președinție s-a retras în 2016 din companie și a fost numit secretar de stat la Ministerul Fondurilor Europene în guvernul tehnocrat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *