Afacerile obscure ale lui Nicușor Dan: firme cu foști securiști și cămătărie

Sursă foto: X

Nicușor Dan încearcă să pară candidatul onest la alegerile prezidențiale. însă în trecutul său a avut mai multe afaceri obscure cu foști colaboratori ai Securiștii și afaceri pentru care a dat bani cu camătă. Acesta a câștigat foarte mulți bani înainte să-și înceapă cariera politică, chiar dacă a încercat să-și ascundă conturile bancare pentru a părea modest.

Afaceri cu un colaborator al Securității

Nicușor Dan a fost acționar principal în firma Atlas Computer, iar în 2004 a apărut acționar în această firmă și Octavian Radu, fost colaborator al Securității. Octavian Radu deținea un offshore, RTC Holding (cu sedii în Cipru și Olanda), și s-a implicat direct alături de Nicușor Dan.

Octavian Radu, patronul Diverta și al mai multor firme din România, a făcut și poliție politică pe vremea regimului Ceaușescu, iar în 2004 a fost ales parlamentar pe listele DA (Alianța PD-PNL). Inclusiv soția și mama lui Octavian Radu au cumpărat acțiuni în firma controlată de Nicușor Dan, iar fostul turnător la Securitate deținea controlul firmei Atlas. În aceste afaceri era implicat și Cristian Ghica, fost senator USR, care avea 15% din acțiunile Atlas Computer.

Nicușor Dan a vândut acțiunile: 112.400 euro

Nicușor Dan a deținut firma Atlas Computer, dar aceasta a fuzionat cu firma Proca România SRL (lucru recunoscut chiar de politician), unde primarul deținea 4,5% din acțiuni și unde acționar majoritar era tot Octavian Radu prin diferite offshore-uri străine. De asemenea, Cristian Ghica era implicat și în această firmă.

Firma Proca România SRL era și ea controlată de RTC Holding, offshore-ul lui Octavian Radu, și de Nicușor Dan cu doar 4,5%. În august 2008, RTC Holding vinde 39% din acțiunile pe care le avea în Proca România SRL către o altă firmă – RHS Company SA. În aceeași zi, Nicușor Dan vinde toate cele 4,5% acțiuni din firma Proca către firma RHS Company SA. În schimbul acestei tranzacții, Nicușor Dan a primit 112.400 de euro.

Tot pe 25 august 2008, Nicușor Dan a vândut 30% din firma Atlas Computer, primind doar 30.000 de lei. Cumpărătorul acestor acțiuni a fost Ilie Mihăilescu. În doar o zi, matematicianul și-a vândut toate acțiunile la cele două firme și s-a îmbogățit cu peste o sută de mii de euro în anul crizei economice.

Terenul din Predeal, cumpărat înainte să vândă acțiunile

În declarația de avere a lui Nicușor Dan apare că deține un teren de 7.460 mp în Predeal. Doar că acest teren a fost cumpărat în 2007, iar Nicușor Dan și-a vândut acțiunile abia în august 2008.

Într-un interviu la Antena 3, în 2017, primarul a declarat că a vândut acțiunile Atlas Computer pentru 150.000 de euro, deși documentele oficiale arată că nu s-a apropiat de această cifră. Referitor la teren, acesta a precizat că a luat un credit de la bancă, deși a obținut mult mai puțin decât valoarea terenului.

„Este un teren pe care am plătit 170-180 de mii de euro, banca mi-a dat un credit de 100 de mii de euro. Este foarte departe de unde ajung utilităţile, 400-500 de metri. Pentru că banca să-mi dea credit, am făcut un raport de expertiză imobiliară. Am dat mai multe declaraţii de avere şi se vede că din 2007 şi până acum am tot achitat ratele. Am ajuns la 72.000 de mii. Restul de bani? Am făcut nişte părţi sociale dintr-o firmă pe care o deţineam, cu un an înainte, Atlas computer, aveam nişte părţi sociale. Această firmă a fuzionat cu o altă firmă Proca. Doar pe acele părţi sociale am primit 150.000 de euro. Nu-mi aduc aminte ce am făcut cu banii”, a declarat politicianul.

Explicațiile lui Nicușor Dan nu coincid cu realitatea. Și-a cumpărat terenul înainte să vândă acțiunile. A luat un credit de 100.000 de euro de la bancă, deși prețul de achiziție al terenului a fost de 180.000 de euro. Declară că a cheltuit 100.000 de euro în 2008, însă nu-și amintește ce a făcut cu banii, de parcă 100.000 de euro nu ar conta pentru primarul capitalei. În 2008, cu 100.000 de euro ar fi putut să-și cumpere două apartamente în București, în condițiile în care politicianul locuiește într-o casă cu chirie. Totuși, rămâne un mister cum a reușit să-și cumpere în 2007 un teren de 180.000 de euro în Predeal, în condițiile în care a primit de la bancă doar 100.000 de euro.

Octavian Radu, interese imobiliare în București

Nicușor Dan a acuzat de mai multe ori „mafia imobiliară” din București, dar acesta a făcut afaceri cu Octavian Radu, cel care deținea numeroase clădiri și terenuri în România. Octavian Radu are mari interese imobiliare în București prin firma sa, Rimobi. Rimobi este divizia de imobiliare a grupului RTC Holding, celebrul grup care avea acțiuni în firmele lui Nicușor Dan. În 2008, Rimobi anunța că administra peste 11.000 mp birouri, 45.000 mp spații de depozitare, 1.500 mp spații comerciale și 570.000 mp de teren.

Nu doar că actualul primar a lucrat cu afaceriștii de pe piața imobiliară, dar a luat bani de la dezvoltatorii imobiliari. Octavian Radu, fost colaborator al Securității, a cumpărat acțiuni în firmele lui Nicușor Dan și l-a îmbogățit pe actualul primar și candidat la alegerile prezidențiale.

Cămătăria, o afacere profitabilă

Nicușor Dan a admis public că a dat bani cu camătă unor apropiați care aveau o firmă. Mai exact, a strâns în Franța niște bani, din bursa de studiu, iar la întoarcerea în țară a investit în firma prietenilor săi.

„Anticipând acest moment și dorind cu tot sufletul să mă întorc în România, având niște prieteni care aveau o firmă de IT și în România fiind o lipsă de capital, am investit și am dat bani cu o dobândă corespunzătoare. Toată lumea a câștigat”, a declarat primarul.

Nicușor Dan a investit circa 4.000 de dolari în acele firme, dar în 2008 a reușit să câștige peste 120.000 de euro din vânzarea acțiunilor, așa cum reiese din tranzacțiile de mai sus. A câștigat de 30 de ori mai mult decât a investit. O camătă care îi face invidioși chiar și pe interlopi.

 

Autor

  • Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: