Skip to content
Politică

Afaceriștii au luat foc după modificarea Codului Penal: Se pot întocmi dosare pentru intimidare!

nool.hu

Afaceriștii au luat foc după modificarea Codului Penal, susținând că se pot întocmi dosare pentru intimidare.

Modificările recente aduse Codului Penal oferă funcţionarilor din administraţia centrală şi locală o protecţia suplimentară, care pot astfel acţiona discreţionar producând pierderi companiilor, iar lipsa de răspundere poate distorsiona piaţa şi duce la cheltuirea frauduloasă a fondurilor publice, a anunţat joi Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), scrie News.ro.

Proiectul de modificare a Codului Penal, care include mai multe măsuri controversate, a fost adoptat, miercuri, de plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. AOAR avertizează că exercitarea unui control arbitrar, lipsa de răspundere şi protecţia excesivă acţionează ca factori de distorsionare a pieţei concurenţiale şi pot conduce la cheltuirea frauduloasă a fondurilor publice.

„AOAR susţine necesitatea unei justiţii profesioniste şi integre, care să judece faptele, actele şi probele cu maximă celeritate, în special în cazul proceselor cu caracter economic, situaţii în care deciziile justiţiei au consecinţe majore pentru funcţionarea societăţilor comerciale autohtone. Modificarea Codului Penal îngrijorează mediul de afaceri prin protecţia suplimentară asigurată funcţionarilor din administraţia centrală şi locală, care pot acţiona discreţionar, producând pierderi companiilor prin neîndeplinirea obligaţiilor legale sau chiar prin întocmirea de dosare penale în scop de intimidare sau de eliminare a acestora de pe piaţa internă”, se arată în comunicat.

AOAR cere clarificarea modului în care cele circa 20% din companiile care au câştigat în instanţele de judecată procesele intentate urmare a unor controale finalizate cu sancţiuni financiare sau chiar dosare penale vor mai avea posibilitatea de a acţiona împotriva funcţionarilor publici care au desfăşurat o acţiune voit nelegală, în defavoarea evidentă a antreprenorilor.

„Rapoarte internaţionale, cum este cel publicat anual de Banca Mondială, relevă dominanţa activităţii birocratice, arbitrare, care diminuează semnificativ atractivitatea investiţiilor autohtone sau străine în România. Amendarea prevederilor specifice din Codul Penal cu privire la abuzul în serviciu, prin protejarea excesivă a funcţionarilor care refuză sau întârzie nejustificat numeroasele avize/permise/autorizaţii necesare realizării unor investiţii, «aranjarea» unor achiziţii publice s.a. creează premisele neîndeplinirii sau îndeplinirii defectuoase a responsabilităţilor legale”, se arată în comunicat.

Totodată, AOAR şi-a exprimă preocuparea legată de implicaţiile neevaluate ale relaţiilor dintre mediul de afaceri şi instituţiile statului, susţinând necesitatea unei definiţii juridice clare şi normative pentru „abuzul în serviciu”, eliminând posibilitatea folosirii abuzive a acestei forme de sancţionare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *