PSnews

Ultima Oră

Afaceriștii, față-n față cu criza guvernamentală. Mihai Daraban, bilanț incomod EXCLUSIV

psnews.ro

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a acordat joi un interviu pentru PSnews.ro, în care a făcut un bilanț incomod recentei crize guvernamentale, explicând cum s-a răsfrânt aceasta asupra oamenilor de afaceri.

De asemenea, șeful CCIR a deplâns lipsa de reacție a Executivului atât la nemulțumirile mediului de afaceri legate de impedimentele din legislație, cât mai ales la semnalele de alarme privind situația deplorabilă a cercetării românești.

Pe de altă parte, oficialul Camerei de Comerț a dat de înțeles că încă există speranțe pentru afaceriștii autohtoni și a arătat cum îi ajută CCIR să pătrundă pe noi piețe.

Nu în ultimul rând, Mihai Daraban a vorbit despre cel mai recent eveniment găzduit de către CCIR: Forumul de Afaceri România-Bulgaria.

CITIȚI ȘI: CCIR catalizează afacerile România-Bulgaria: 5 domenii cruciale pentru cele două țări

Reporter PSnews: Cum arată peisajul general al economiei românești acum, odată cu criza guvernamentală care cu greu s-a încheiat? Are mediul de afaceri autohton motive serioase de îngrijorare?

Mihai Daraban: Orice rupere de ritm și orice incoerență în activitatea guvernamentală afectează mediul investițional. Unele inițiative care afectează predictibilitatea economică ne îngrijorează în cel mai înalt grad, mai ales că ele apar din senin și nu nicio logică economică. Investițiile nete au scăzut în primul trimestru al acestui an cu 3,1% față de primul trimestru al anului trecut, iar creșterea economică e mai degrabă bazată pe consum decât pe investiții. Avem nevoie să asigurăm o creștere economică bazată pe un fundament solid. Subliniez nevoia de a pleca de la realități, de la ce există în mediul de afaceri și de la situațiile cu care ne confruntăm – slaba atragere a fondurilor europene, ultimele poziții în UE la inovare, digitalizare, productivitatea muncii. Oamenii de afaceri au nevoie de transparență și de oportunități, fie că vorbim de procesul de participare la achizițiile publice sau de reprezentarea externă a capitalului autohton.

Reporter PSnews: În urmă cu câteva zile, atrăgeați atenția asupra legislației achizițiilor publice – una plină de impedimente pentru contractori. Din câte ați remarcat dumneavoastră, s-a arătat receptiv Guvernul la nemulțumirile companiilor private?

Mihai Daraban: Răspunsul Guvernului e firav, ca să nu zic inexistent. Accesul companiilor la procedurile de achiziții publice este esențial pentru a asigura, pe de o parte, eficiența sistemului național de achiziții și, pe de altă parte, pentru a genera noi oportunități pentru mediul de afaceri.

În România, în 2016, 2.342 de autorități contractante au atribuit contracte de achiziție publică sau au încheiat acorduri-cadru. Peste jumătate dintre acestea (55,52%) se ocupă cu servicii generale ale administrațiilor publice, 13,23% sunt din domeniul sănătății, 5,61% din domeniul ordinii și securității publice, 4,11% din educație și 3,56% din apărare.

12% dintre contractele de achiziție publică din 2015 au fost atribuite fără procedură de achiziție, ceea ce înseamnă că aceste contracte s-au negociat în spatele ușilor închise  – considerăm că acest procentaj trebuie scăzut la un minimum sau eliminat, pentru a maximiza șansele tuturor agenților economici de a-și crește afacerile.

Foarte important: criteriile de acordare a contractelor de achiziție publică trebuie să treacă de logica celui mai mic preț. Legislația a introdus o serie de modificări și de noi criterii (cel mai bun cost, cel mai bun raport calitate-preț sau calitate-cost), însă se continuă atribuirea contractelor preponderent pe baza celui mai mic preț.

Reporter PSnews: Care sunt cele mai recente piețe pe care CCIR i-a ajutat pe oamenii de afaceri români să pătrundă? Cum se mișcă lucrurile pe acele piețe?

Mihai Daraban: Sistemul Camerelor de Comerț și Industrie din România este orientat constant către promovarea comunității de afaceri pe piețele externe. Eforturile noastre, în mod concret, constau în facilitare accesului pe piețe noi, în zone precum America de Sud, Orientul Mijlociu sau Asia. Am organizat, pe lângă misiuni de afaceri în zonele menționate, și forumuri de afaceri în țară la care au participat companii străine și românești. Continuăm demersurile în acest sens întrucât considerăm că trebuie să ajutăm firmele românești să pătrundă pe țări din acele zone. Vorbim de un procent de doar 15% al exporturilor în aceste zone, diferența covârșitoare acoperind țările UE și cele europene non-UE. Promovarea externă a companiilor merită să devină o prioritate a statului român pentru că rezultatele vin rapid, în doar câțiva ani.

Reporter PSnews: În luna aprilie, trăgeați un semnal de alarmă cu privire la faptul că România se află pe ultimul loc din Uniunea Europeană în materie de cercetare. Este dispus mediul privat să ajute acolo unde statul se arată nepăsător sau neputincios, ori în continuare principalele așteptări sunt orientate către Guvern?

Mihai Daraban: România ocupă locul 28 în clasamentul Comisiei Europene privind inovarea, fiind ultimul Stat Membru al UE în European Innovation Scoreboard 2016. Performanțele înregistrate de România în domeniul inovării au scăzut în perioada 2008-2015, de la aproape 50% din media UE în 2008 la 34,4% în 2015.

Toate regiunile României înregistrează niveluri scăzute ale inovării (sub 40% din media UE), fiind singura țară din UE, alături de Bulgaria, în care toate regiunile au un grad scăzut de inovare. Deși nivelul inovării este extrem de scăzut, 72% dintre companiile românești au raportat introducerea cel puțin a unei inovări în perioada ianuarie 2013-ianuarie 2016. Atragem atenția că este nevoie de politici coerente și coordonate, pe termen mediu și lung, pentru a putea vorbi despre o creștere a gradului de inovare și a competitivității companiilor românești.

Reporter PSnews: În martie, spuneați că oamenii de afaceri susțin lupta anticorupție. Cu toate acestea, în ultimele luni, DNA pare că a slăbit pedala, nemailansând în spațiul public dosare răsunătoare. Ce impresie le lasă această situație afaceriștilor cu care ați discutat până în prezent?

Mihai Daraban: Potrivit sondajului realizat de CCIR din 2015, majoritatea oamenilor de afaceri români susțin lupta anticorupție. Vrem-nu vrem, aceasta este realitatea exprimată de agenții economici, pentru că au început să vadă transparența și șansa în ceea ce înseamnă licitație publică. Dacă dorim să atragem investiții, e de dorit o relație privat-stat cât mai corectă și o concurență reală pe piață, fără ca anumite grupuri economice să fie favorizate politic. Dar nu putem noi să evaluăm activitatea DNA, ci doar CSM-ul, după cum nu dorim nici ca sistemul judiciar să se pronunțe pe oportunitatea investițiilor publice sau private, ci doar pe respectarea procedurilor legale în materie.

Reporter PSnews: Forumul România-Bulgaria, care a avut loc astăzi, va aduce mari așteptări pentru antreprenorii de pe ambele maluri ale Dunării. În acest context, ce considerați că ar putea ajuta România și Bulgaria să elimine stigmatul de țări codașe ale Uniunii Europene?

Mihai Daraban: În primul rând, o utilizare eficientă a fondurilor europene și conectarea completă a infrastructurilor energetice și de transport dintre cele două țări. Ar avea efecte benefice foarte ample prin prisma dezvoltării economice și ar contribui la atragerea de investiții masive către această parte a Uniunii Europene. Și, de asemenea, sunt extrem de importante progresele în ce privește sistemul judiciar, care să dea confort oamenilor de afaceri că investițiile lor sunt protejate în fața politicului și a grupărilor economice cu ancore politice, care au avut multă vreme obiceiul de a-și împărți efectiv domenii economice, lucru ce a proiectat o imagine negativă asupra zonei.

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Inapoi