Skip to content
Politică

Afaceristul ”Niro”, avere de sute de milioane de euro. RISE Project, dezvăluiri explozive

forbes.ro

Nicolae ”Niro” Dumitru este cunoscut pentru condamnarea din dosarul Microsoft, pentru prietenia cu Dorin Cocoș, fostul soț al Elenei Udrea, dar și pentru proprietățile imobiliare auto-evaluate la peste 680 milioane de euro. Deși s-ar părea că omului de afaceri îi merge bine și în România, numele acestuia apare în cea mai recentă scurgere de informații din paradisurile fiscale (folosite de corporații, politicieni și de crima organizată), #ParadisePapers.

Astfel, în ciuda averii din diferite afaceri, printre care și Dragonul Roșu, un târg chinezesc situat la marginea Capitalei cu istoric bogat în evaziune fiscală și descinderi cu mascați, Niro Dumitru a înregistrat în 2011, după ce și-a încheiat rolul de intermediar în afacerea Microsoft, două companii în Malta: Graystone Finance LTD (în care Nicolae Dumitru este unicul asociat) și Zenith Yachting Ltd (înființată de prima companie și ai cărui reprezentanți legali sunt copiii lui Niro), după cum relatează Riseproject.ro.

Tocmai Nicolae Dumitru a explicat motivul deschiderii celor două firme: achiziționarea și înregistrarea unui iaht. În fapt, relatează jurnaliștii publicației amintite, documentele arată că prima firmă înființată a împrumutat-o pe a doua cu banii pentru achiziția iahtului. Mai mult decât atât, Niro a explicat și de ce a ales insula din arhipelagul mediteranean: ambarcațiunea fusese înregistrată inițial în Insulele Virgine Britanice, spune el că de către producător, motiv pentru care nu putea rămâne permanent în apele europene.

Dacă ai offshore (în Insulele Virgine Britanice – n.r.) trebuie să ieși cu barca din șase în șase luni de zile. (…) Legea spune clar: nu ai voie să stai în apele teritoriale europene decât șase luni de zile. La șase luni trebuie să ai o ieșire. Ieși în primul port din afara comunității europene, te întorci, e ok, și iar poți să stai șase luni de zile”, le-a explicat omul de afaceri jurnaliștilor.

Citiți mai multe AICI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *