La alegerile din landurile germane Hessa și Bavaria de la sfârșitul săptămânii trecute, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a demonstrat încă o dată că poate obține voturi în toată Germania și că nu este un fenomen specific zonei estice a țării. În Bavaria, acesta va conduce opoziția în viitor, iar în Hessa a devenit al doilea cel mai puternic partid, scrie publicația germană SPIEGEL.
Lipsa de candidați și de personal
În sondajele la nivel național, partidul se menține stabil la peste 20%. Săptămâna trecută, a anunțat că are mai mulți membri ca niciodată: respectiv 35.781, potrivit unei anchete a SPIEGEL. Din exterior, partidul afișează o stare de euforie; liderul partidului, Alice Weidel, vorbește deja despre „partidul tuturor germanilor”.
Dar, dacă este să ne uităm la numărul membrilor săi, AfD este totuși cel mai mic dintre partidele reprezentate în Bundestag – iar în spatele scenei nevoile sale sunt mari. Partidul duce lipsă de candidați și de personal. Funcționarii bine pregătiți sunt la fel de rari. Nivelul de personal este mult prea redus pentru a avea un succes durabil la nivel național. Devine oare AfD o victimă a propriului său succes?
Nu îi lipsesc doar oamenii care să lipească afișe și să distribuie pliante, ci și cei care candidează – și care să fie relativ competenți. Acest lucru este valabil chiar și în landurile din estul Germaniei, unde AfD se menține puternic de mult timp. Ce s-ar întâmpla, de fapt, dacă în viitorul apropiat AfD ar ajunge într-adevăr într-un guvern de land? Un specialist în strategii de partid menționează: „Sincer, ar fi un dezastru”.
În Brandenburg, politicienii AfD au înființat deja din 2016 o asociație pentru a-și pregăti oamenii în ceea ce privește elementele de bază ale politicii locale: Cum se întocmește un buget în orașe și comune sau cum funcționează auditul. Cursurile se concentrează, de asemenea, pe reprezentarea externă. Politicienii locali sunt învățați cum să folosească cel mai bine rețelele de socializare în scopuri proprii.
„Derapajul într-un rol de victimă politică”
În documentele interne de formare, consultate de SPIEGEL, se spune, de exemplu: „Luați de preferință subiecte sociale pentru moțiunile dumneavoastră, deoarece ceilalți se împotrivesc cu greu acestor subiecte și, de obicei, trebuie să fie de acord.” Uneori, însă, are sens să formulezi moțiuni care vor fi, cu siguranță, respinse de celelalte partide – „pentru a putea să te strecori mai bine în rolul de victimă politică”.
Chiar în Brandenburg există încă multe municipalități în care partidul nu găsește candidați pentru diferite funcții. În unele asociații districtuale, partidul încearcă să recruteze pe oricine se prezintă la o masă de înscrieri obișnuite: le spun că ar trebui să candideze la următoarele alegeri, cu sau fără calificări.
Nu este o coincidență faptul că mulți parlamentari de stat fac parte și din consiliile municipale și districtuale – pur și simplu nu sunt destui oameni. Anul viitor, este posibil ca această problemă să devină deosebit de clară: în iunie vor avea loc alegeri europene, iar în septembrie vor avea loc alegeri în trei landuri din estul Germaniei. Mulți doresc să candideze la ambele niveluri, atât pentru Bruxelles, cât și pentru parlamentele de land. În cele din urmă, unii dintre ei vor fi nevoiți să facă o alegere.
În plus, cei care candidează sunt adesea lipsiți de formare și experiență. Roland Hartwig, el însuși membru al Bundestagului până în 2021, își propune să schimbe acest lucru. El lucrează acum pentru Alice Weidel la biroul federal al AfD. Sarcina sa: să identifice și să formeze potențiali lideri.
Dar mulți din asociațiile regionale din Germania de Est consideră că acest lucru este de prisos. Ei nu vor să li se dicteze de la Berlin. Dacă la un moment dat ar intra în guvernul din est, probabil că ar trebui să „relocalizeze” personal din grupul parlamentar pentru a „aduce măcar un pic mai mult profesionalism acolo”, spune cineva din conducerea federală.
Probleme repetate
Oamenii calificați lipsesc însă și în guvernul federal. Grupul parlamentar din Bundestag nu se remarcă prin expertiză. Pe plan intern, se recunoaște că asistenții și personalul parlamentar au adesea prea puține cunoștințe de specialitate. Nivelul slab de personal este vizibil peste tot.
Imaginea externă a partidului are de asemenea de suferit din cauza lipsei de personal. Ca urmare, apar incidente tot mai des. Cel mai recent exemplu este cel în care Weidel a trebuit să recunoască faptul că se afla în vacanță în Mallorca în loc să apară în campania electorală din landul Bavaria de Ziua Unității Germane. Anterior, partidul lăsase să se înțeleagă că aceasta se ascunsese într-o locație protejată, după ce, cu zece zile înainte, la domiciliul ei a avut loc o operațiune a poliției din cauza unei posibile amenințări.
A fost un haos perfect în materie de comunicare, ceea ce se poate datora și faptului că partidul nu mai are un purtător de cuvânt de luni de zile.
Autor: Maria Fiedler și Ann-Katrin Müller. Sursa: spiegel.de;
Credit foto: Web.de.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News