Skip to content
Politică

Afganistanul, la mila talibanilor. Militanții controlează aproape jumătate din țară EXCLUSIV

nationsonline.org

Luptele din ultimele două zile din Afganistan au cauzat capturarea sediilor guvernamentale din două districte centrale ale țării de către militanții talibani, conform oficialilor guvernului afgan. Insurgenții au ocupat duminică dimineață, pe 23 iulie, districtul Taywara din provincia Ghor , după ce au preluat controlul asupra districtului Kohistan din provincia nordică Faryab, din apropierea frontierei cu Turkmenistanul, oficialilor afgani și talibani.

Guvernatorul provinciei Ghor, Nasir Khazay, a comunicat că mii de luptători talibani au participat la atacul asupra Taywarei de dinainte de lăsarea zorilor, din noaptea de sâmbătă spre duminică, unde au întâmpinat o rezistență îndârjită din partea trupelor afgane înainte de a le învinge.

Abdul Karim Youresh, purtător de cuvânt al guvernului afgan din Faryab, a comunicat că în jur de 700 de insurgenți au atacat orașul Kohistan și au capturat rapid edificiile-cheie ale localității, inclusiv sediul poliției, înainte de a-și extinde controlul asupra întregului district. Oficialul a mai comunicat că peste 200 de soldați ai armatei afgane au fost încercuiți într-un sat îndepărtat din districtul Lawlash, având urgent nevoie de întăriri, informează Vocea Americii.

Insurgenții atacă la ora actuală poziții ale trupelor guvernamentale din alte opt districte ale provinciei Faryab, potrivit unor informații din mass-media afgană, conform sursei citate.

Un purtător de cuvânt taliban, Zabihullah Mujahid, a pretins că rebelii au cauzat pierderi grele forțelor guvernamentale, ucigând zeci de soldați ai armatei afgane în luptele pentru controlul celor două districte.

Observatorii independenți nu au avut posibilitatea de a verifica în mod independent aceste afirmații. Iar oficialii afgani nu au abordat subiectul pierderilor umane invocând motivul existenței ciocnirilor în regiune.

De asemenea, insurgenții talibani au asediat districtul Khanabad din provincia Kunduz, situată în nordul țării. În plus, oficialii afgani au confirmat faptul că insurgenții au organizat vineri, 21 iulie, o ambuscadă împotriva forțelor de securitate afgane, omorând cel puțin 35 de soldați în provincia Badakhsan, învecinată cu Kunduz.

Confruntările armate au escaladat și în provincia sudică Helmand, unde un atac cu dronă al armatei SUA a ucis din greșeală cel puțin 15 soldați ai forțelor afgane de securitate în timpul ciocnirilor de vineri din districtul Gereshk al acestei provincii.

Talibanii și-au intensificat atacurile pe tot teritoriul Afganistanului în anticiparea finalizării raportului comprehensiv asupra politicilor SUA din Afganistan în perioada 2001-prezent, anunțat de către administrația președintelui SUA Donald Trump.

Noua politică ar putea implica operațiuni militare intensificate ale SUA, incluzând trimiterea în Afganistan a câtorva mii de soldați americani în plus.

La începutul acestui an, guvernul Afganistanului controla mai puțin de 60% din teritoriul țării, în timp ce forțele armate ale insurgenților talibani controlau sau influențau restul, conform evaluărilor armatei SUA.

Administrația Trump ar putea adopta o poziție mai dură față de Pakistan, pe care Washingtonul oficial îl învinuiește pentru impasul militar în care se află SUA în Afganistan.

Oficialii din armata SUA continuă să afirme că insurgenții talibani și aliații lor din rețeaua teroristă Haqqani folosesc refugii de pe teritoriul Pakistanului pentru a menține insurgența din Afganistan. Islamabadul (capitala Pakistanului, n.r.) neagă aceste acuzații.

Vineri, 21 iulie, secretarul apărării al SUA Jim Mattis a comunicat reporterilor că Pentagonul i-a retras Pakistanului o asistență militară în valoare de 50 de milioane de dolari pentru că această țară nu a făcut suficient pentru a contracara activitățile teroriste ale rețele Haqqani.

Afganistanul, ”Vietnamul” lui Donald Trump

Intervenția militară a SUA în Afganistan durează de pe 7 octombrie 2001. În această perioadă, forțele SUA au fost susținute militar de Canada și Marea Britanie, iar ulterior de toate statele NATO și alte câteva țări, și au reușit înlăturarea rapidă de la putere a regimului taliban de la Kabul, responsabil pentru găzduirea și susținerea rețelei teroriste Al-Qaeda. În cei aproape 16 ani scurși de la izbucnirea războiului, acesta a făcut, în total, aproape 100.000 de victime și s-a transformat rapid într-o insurgență cu intensitate variabilă, în care armata națională și poliția Republicii Islamice Afganistan, asistate și susținute de forțele ocidentale, au avut de făcut față unor inamici care aplicau tactici de gherilă și acte de terorism într-un efort de a înlătura guvernul condus de președintele afgan Hamid Kharzai și de a izgoni trupele americane din țară, restaurând regimul totalitar islamist taliban.

Situația de pe teren nu se prezintă prea optimistă pentru statul afgan și armata acestuia. Cu o SUA concentrată pe teatrele de război din Siria și Irak împotriva ISIS, și o prezență militară americană mai curând simbolică în Afganistanul de azi, Afganistanul este în pericol să fie transformat din nou în Emirat islamic, după cum s-a numit din 1996 până în 2001, când talibanii au fost la putere.

SUA și-a dorit pe parcursul aflării lui Barack Obama în funcția de președinte să se retragă din Afganistan lăsând acolo un stat afgan puternic, în stare să țină de unul singur sub control situația și să contracareze amenințările teroriste ale talibanilor.

Vedem acum că acest lucru ar însemna căderea Afganistanului sub controlul talibanilor după o perioadă de timp. SUA sunt puse în situația de a mai trimite soldați în Afganistan. Având în vedere că insurgența talibană nu a fost niciodată eliminată din 2001 până acum, ne putem aștepta la transformarea repetată a țării în scena unui alt război de amploare. Din care SUA încă nu-și pot permite să iasă. Chiar dacă ei știu că eșecurile de până acum sunt comparabile cu cele resimțite de armata SUA în Vietnam, cu jumătate de secol în urmă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *