Skip to content
Societate

Afiș în limba română pentru hoții din Londra. Oreste Teodorescu: Populismul care a făcut posibil Brexitul rămâne o maladie a societății britanice

Facebook/Oreste

Un afiș în limba română dintr-un hypermarket Tesco din Londra pe care este scris în limba română mesajul: “Avertisment pentru hoții din magazine. Hoții din magazine prinși vor fi urmăriți penal. Ofițerii de poliție îmbrăcați în civil acționează în această zonă”,  a scandalizat comunitatea românească. În acest context, contactat de PS News, jurnalistul Oreste Teodorescu este de părere că cei responsabili dau dovadă de „lipsă de cultură generală”.

„Am constatat destul de întristat anunțul postat exclusiv în limba română pentru hoții din supermarketurile britanice. Acesta trădează puțin chiar și o lipsă de cultură generală a foștilor noștri parteneri europeni. Pe de altă parte e adevărat, și mâna lungă mai bronzată, vorbitoare nativă de limbă română a înspăimântat puțin atmosfera britanică, dar de aici până la a găsi o sinonimie între români și hoți e cale lungă.

Asta ne arată că populismul britanic, exact acela care a făcut posibil Brexitul, rămâne o maladie a societății britanice, dar nu m-aș impacienta foarte tare și nu aș crea o avalanșă de știri interne plecând de la acest subiect. Este doar o constatare a faptului că est-europenii, deși  s-au integrat bine și au adus plus valoarea societăților occidentale, din nefericire cad în capcana unui populism de-a dreptul retrograd. 

Discriminarea acesta ne urmărește și în Franța, în Italia, Spania și, de regulă, se insinuează, prin partidele de extremă dreaptă sau stângă, în societățile vestice unde comunitățile de români devin din ce în ce mai consistente”, a conchis Oreste.

Anunțul cu dedicație nu a rămas fără ecou. Ambasada României în Marea Britanie a cerut conducerii companiei Tesco, dar și autorităților locale din centrale să elimine afișele din magazine, precizând că „acest tip de mesaje discriminatorii nu reflectă imaginea reală a comunității române din Marea Britanie, bine integrată și care aduce o contribuție reală la dezvoltarea societății și economiei britanice”.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *