Mircea Geoană candidează, din nou, la alegerile prezidențiale, după ce în 2009 a fost învins de Traian Băsescu. Perdantul Geoană speră că electoratul a uitat toate gafele acestuia și nu-l mai etichetează „prostănac”, însă acesta continuă să meargă din greșeală în greșeală și să demonstreze că își merită eticheta.
Mircea Geoană a reușit să obțină funcții importante în politică cu ajutorul unei rețele de securiști, comuniști, corupți și milionari care l-au susținut. Când a fost vorba de votul cetățenilor, Geoană a fost învins mereu.
CITEȘTE ȘI: Caracatița din jurul lui Mircea Geoană: securiștii, corupții și milionarii
La alegerile locale din 2004, Geoană era ministru de externe și a decis să candideze pentru Primăria București împotriva lui Traian Băsescu. Fostul lider PSD a fost învins încă din primul tur, iar Băsescu a obținut un rezultat aproape dublu decât Geoană. De asemenea, la votul popular de la alegerile prezidențiale din 2009, Geoană a pierdut din nou în fața lui Băsescu.
Iliescu și eticheta de „prostănac” pentru Geoană
Cariera politică a lui Geoană a început cu ajutorul lui Ion Iliescu, așa cum a arătat deja PS News. Totuși, după alegerile prezidențiale din 1996, Geoană l-a trădat pe Iliescu și l-a descris ca fiind „cancerul democrației românești”, într-o scrisoare către noul președinte, Emil Constantinescu.
După 2000, Năstase l-a adus pe Geoană în PSD și în Guvern, iar Iliescu nu a fost deloc bucuros. La alegerile prezidențiale din 2004, Năstase a fost învins de Traian Băsescu, iar Iliescu a considerat că Geoană a sabotat partidul.
Iliescu a declarat, într-o ședință PSD din 2005, că Mircea Geoană s-a comportat ca un „prostănac” atunci când a anunțat în campania pentru prezidențiale că PSD va guverna cu UDMR. Declarațiile lui Geoană au speriat electoratul naționalist și au contribuit decisiv la înfrângerea lui Năstase.
„Mircea Geoană s-a purtat ca un prostănac între cele două tururi de scrutin ale prezidențialele, când s-a dus prin țară și a spus că UDMR va fi alături de PSD la guvernare”, a declarat Iliescu în fața colegilor săi.
Ion Iliescu l-a atacat mult mai dur pe Geoană în 2011, când l-a considerat principalul vinovat pentru eșecurile din 2004 și 2009. Fostul președinte al României considera că Geoană nu avea inteligența necesară pentru politică.
„Am pierdut alegerile pe mâna noastră în 2004 și alegerile prezidențiale din 2009 tot pe mâna noastră, din cauza gafelor aceluiași om, Geoană. În 2004, a vrut neapărat să vadă lumea că este candidat la postul de premier și a ieșit cu o declarație publică în care spunea că nu avem nevoie la alegeri de voturile PRM. Și PRM a votat cu Băsescu (…) Și tot el a făcut gafa care a dus la pierderea propriilor alegeri. (…) Fapte întâmplătoare ale unor indivizi fără discernământ pot să compromită niște interese majore de partid și de stat (…) Politica este echilibristică pe sârmă. Cine nu are inteligența necesară, să se lase, să-i lase pe alții care pot să o facă cu dăruire, nu pornind de la interese înguste”, spunea Iliescu despre Geoană, în 2011.
De multe ori, lui Geoană i-a lipsit inteligența politică și asta s-a văzut în toată cariera sa. Cu câteva zile înainte de turul doi pentru prezidențialele din 2009, Geoană l-a vizitat seara pe condamnatul penal Sorin Ovidiu Vântu. Această vizită a fost decisivă în dezbaterea finală cu Băsescu. Doar o persoană lipsită de abilități politice ar fi putut comite o astfel de greșeală decisivă.
Campionul gafelor în politică
Mircea Geoană nu a învățat nimic din greșelile trecutului, iar în campania electorală din 2024 deja s-a afirmat cu mai multe gafe. Fostul lider PSD i-a urat „sănătate” Regelui Mihai, care este mort de mai mulți ani.
„Mă întorc la ceea ce spunea Regele Mihai în 2011, când a făcut 90 de ani – Dumnezeu să-i dea sănătate! – am fost şi în Senat când a avut ultimul discurs”, a declarat Geoană în primul interviu acordat după ce și-a anunțat oficial candidatura.
După doar 3 zile, Geoană a făcut o altă gafă și a spus că este „decrețel”, demonstrând că nu știe care era perioada decrețeilor. „Decrețeii” sunt considerați copiii născuți în perioada comunistă după 1966, când România avea nevoie să crească natalitatea și regimul Ceaușescu a constrâns familiile să facă mai mulți copii. Însă Mircea Geoană este născut în 1958, când Nicolae Ceaușescu nici nu era la conducerea statului.
„Eu cred că dreptul femeii de a decide ce face cu viaţa ei… noi suntem în România, nu suntem în America. Noi am trăit în anii… sunt decreţel şi eu”, a declarat Geoană.
În trecutul său politic, are o lungă colecție de gafe politice. În 2007, când a fost întrebat „Credeți că sunt prea mulți ofițeri de informații în România”, Geoană a dat un răspuns halucinant:
„Nu știm câți suntem, în primul rând!”, a explicat fostul lider PSD.
Acest răspuns este important pentru că tatăl politicianului a lucrat în Armată și a avut un rol esențial la Revoluția din 89. De asemenea, Dan Dumitru, prieten din copilărie cu Geoană, este fost general SIE și bun prieten cu Mihai Caraman. Geoană a fost mereu în apropierea foștilor comuniști și securiști care au controlat România și după 1989.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News