Skip to content
Politică

Aflată în război de trei ani, Ucraina a rupt ultimele legături militare cu Rusia EXCLUSIV

youtube.com

Guvernul Ucrainei a anulat miercuri, 9 august, un acord militar interguvernamental cu Rusia care interzicea Kievului să exporte arme, muniții și echipamente elaborate și produse în comun cu partea rusă.  Executivul de la Kiev a hotărât să renunțe la această înțelegere la peste 13 ani după intrarea ei în vigoare. Încheiat pe 24 martie 2004, tratatul ruso-ucrainean s-a bazat pe o înțelegere din 1993 privind cooperarea militară și tehnică ce a permis celor două țări să dezvolte și să fabrice în comun echipamente militare, livrându-le altor state.

Cum s-a ajuns aici: decuplarea definitivă a Ucrainei de Rusia în sfera industriei militare a durat peste 3 ani

Înțelegerea din 1993 interzicea ambelor părți să vândă sau să transfere produse militare și informații dezvoltate sau modernizate după 1 ianuarie 1992 unei terțe părți, inclusiv indivizi străini, entități legale sau organizații internaționale. La rândul său, tratatul de colaborare din 2014 se axa pe stabilirea interacțiunilor între Ucraina și Rusia privind exportul mărfurilor militare către terțele părți, conform Globalsecurity.org.

În martie 2014, Ucraina a suspendat livrarea de armament către Rusia, în contextul anexării de către Federația Rusă a Republicii Autonome Crimeea și a orașului Sevastopol, acestea două fiind părți integrante ale Ucrainei, conform Constituției acestei țări. După alegerea în funcția de președinte a lui Petro Poroșenko (pe 25 mai 2014), acesta a interzis integral cooperarea militară cu Rusia.

Kievul a întărit restricțiile impuse legăturilor militare cu Rusia în august 2014, când Consiliul Național de Securitate și Apărare al Ucrainei (echivalentul CSAT din România) a instructat Guvernul să reducă exportul de armament și bunuri de uz dual (militar și civil) către Rusia.  Excepție a făcut doar echipamentul spațial utilizat de Moscova pentru cercetarea și explorarea spațiului cosmic în scopuri pașnice, ca parte a contribuției sale la proiectele spațiale internaționale.

Rusia și Ucraina s-au transformat rapid din parteneri privilegiați în dușmani neîmpăcați

Globalsecurity.org arată că, în prezent, Ucraina se plasează pe locul 8 în lume în topul țărilor exportatoare de armament, potrivit Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (Suedia). Un studiu invocat de site-ul menționat arată că aproximativ 70% din exporturile de armament ale Ucrainei mergeau către Rusia până în 2014, în sumă de aproximativ 1 miliard de dolari.

Înainte de 2014, diferite companii din Ucraina aprovizionau armata Rusiei cu o gamă largă de produse, incluzând aproximativ 300 de motoare pentru elicoptere și, de asemenea, motoare pentru navele maritime militare. Din 2014, Rusia a început deja să înlocuiască aceste aparate cu versiuni de producție proprie.

Finalizarea colaborării militare ruso-ucrainene, oportunitate pentru SUA

Este de așteptat ca sistarea legăturilor ruso-ucrainene în domeniul industriei militare să afecteze armata Ucrainei, din moment ce această țară își bazează procesul de înarmare pe marfa de proveniență rusească. Ucraina a reușit să dezvolte o forță aeriană robustă, prin combinarea armamentului rusesc avansat, precum S-300, Buk și sistemele de apărare antiaeriană Osa. În noul context creat prin menționata decizie a Guvernului de la Kiev, ar putea interveni SUA, unde există disponibilitatea de a dota armata Ucrainei cu echipamente militare și armament defensiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *