Skip to content
Societate

AFP: Mii de profesori români, în stradă pentru salarii mai bune

Inquam Photos / Bogdan-Ioan Buda

Mii de profesori români au manifestat joi pentru a cere creşterea salariilor, în cadrul unei mişcări greviste inedite în ultimii 18 ani şi care a oprit activitatea în majoritatea şcolilor, relatează France Presse.

„Suntem aici pentru că am ajuns la capătul răbdării după nenumăratele promisiuni tărăgănate de-a lungul anilor”, explică Alina Deliu, o profesoară în vârstă de 47 de ani care a participat la protestul de la Bucureşti.

Circa 10.000 de persoane s-au adunat în faţa clădirii guvernului, înainte de a se îndrepta către Parlament, strigând „Demnitate!”, „Hoţii!” sau „Ruşine să vă fie!”, notează AFP.

La fel ca numeroase ţări din UE zguduite de proteste împotriva scăderii nivelului de trai, în România au avut loc cu regularitate manifestaţii în ultimele luni, până acum însă de o amploare modestă, scrie aceeaşi agenţie de presă. Dar, după eşecul mai multor runde de negocieri cu guvernul, sindicatele au decis să înăsprească tonul şi au lansat luni o grevă care afectează mii de instituţii de învăţământ.

În această ţară din Europa de Est confruntată cu o inflaţie de peste 10%, veniturile personalului didactic au rămas în urmă (faţă de creşterea preţurilor – n.red.): la început de carieră, ajung la circa 2.400 de lei net pe lună (484 de euro), adică aproape de două ori mai puţin decât salariul mediu (952 de euro), remarcă France Presse.

„Suntem ignoraţi total! Salariile sunt foarte mici şi ei încearcă să ne cumpere tăcerea oferindu-ne vouchere de cumpărături” sau prime, deplânge Mihai Dobre, cadru didactic în învăţământul primar, în vârstă de 29 de ani.

„Avem nevoie mai degrabă de salarii motivante, de condiţii mai bune de muncă, de şcoli cu săli de sport”, completează Mitică Iosif, responsabil sindical în vârstă de 56 de ani, venit special de la Constanţa pentru protest.

De partea sa, guvernul afirmă, fără mai multe precizări, că trebuie modificată legislaţia pentru a putea creşte veniturile în sectorul public. Proiectul de lege ar urma să fie finalizat la jumătatea lunii iulie, dar punerea sa în aplicare ar putea dura mai multe luni, mai notează AFP în relatarea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *