Skip to content
Europa

Agenţia Europeană pentru Medicamente a decis continuarea vaccinării cu serul produs de AstraZeneca: Beneficiile, mai mari decât riscurile

news.ro

Vaccinarea împotriva COVID cu vaccinul produs de AstraZeneca va continua, a decis joi Agenţia Europeană pentru Medicamente. Autoritatea a decis că vaccinarea cu AstraZeneca este sigură. Beneficiile sunt mai mari decât riscurile, transmite EMA.

Decizia vine după ce zeci de cazuri de tromboze au fost semnalate la persoane vaccinate şi după ce numeroase ţări europene au decis suspendarea administrării acestui vaccin.

Sabine Straus, președintele Comitetului de Risc pentru Farmacovigilență al EMA, a spus că nu s-a întegistrat o creștere a persoanelor cu cheaguri de sânge în urma vaccinului, dar astfel de simptome pot fi asociate infecției cu COVID-19, asfel că vaccinul practic reduce acest risc.

În privința trombozelor severe raportate, ea a spus că nu sunt încă suficiente dovezi pentru a spune dacă acestea au legătură cu vaccinul AstraZeneca.

15 țări din Uniunea Europeană au suspendat administrarea vaccinului Astrazeneca, în așteptarea verdictului Agenției Medicamentului. Au luat această decizie după apariția de efecte secundare grave, majoritatea cazuri de embolie.

La 5 milioane de doze administrate în Uniune, au fost raportate oficial 30 de asemenea reacții. Niciun deces nu a fost dovedit că ar avea legătură cu serul AstraZeneca, deși au existat suspiciuni în câteva țări.

Comitetul Consultativ Mondial în Securitatea Vaccinurilor (GACVS) din cadrul OMS urmează să-şi anunţe vineri, probabil la sfârşitul zilei, concluziile evaluării siguranţei vaccinului grupului farnaceutic suedezo-britanic AstraZeneca, a anunţat joi agenţia ONU.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *