Skip to content
Coronavirus

Agenția Europeană pentru Medicamente, anunț privind vaccinul AstraZeneca. Concluzii despre cheagurile de sânge

Twitter

Comitetul de siguranță al Agenției Europene a Medicamentului a concluzionat, miercuri, că există o legătură cauzală între apariția cheagurilor de sânge și vaccinarea cu serul AstraZeneca, apariția acestora putând fi inclusă în lista de efecte adverse foarte rare.

Comitetul a anunțat că în stabilirea acestei concluzii au fost luate în considerare toate dovezile existente, inclusiv părerea unui grup de experți ad hoc.

" "

EMA reamintește profesioniștilor din domeniul medical că trebuie să rămână conștienți de posibilitatea apariției acestor cazuri extrem de rare la 2 săptămâni de la vaccinarea cu serul AstraZeneca/Vaxzevria.

Până acum, majoritatea cazurilor au fost la femei sub vârsta de 60 de ani pe parcursul celor două săptămâni ulterioare vaccinării. Pe baza dovezilor științifice disponibile, nu au fost confirmați, încă, factori de risc specific.

EMA recomandă persoanelor care au fost vaccinate cu AstraZeneca să ceară ajutor medical imediat dacă dezvoltă simptome specifice. EMA notează, de asemenea, că probabilitatea apariției acestui efect advers este foarte scăzută, dar că persoanele trebuie să fie conștiente și informate în cazul în care dezvoltă simptome:

Dificultăți de respirare
Durere în piept
Umflarea picioarelor
Dureri abdominale persistente
Dureri puternice de cap sau încețoșarea vederii
Pete mici sub piele la locul injecției

Marţi, EMA anunţase că se afla în continuare în procedura de evaluare pentru a afla dacă vaccinul AstraZeneca împotriva noului coronavirus poate fi potenţial asociat cu cazurile rare de formare a cheagurilor sangvine, semnalate în mai multe ţări.

Anunțul EMA a venit după ce cotidianul italian Il Messaggero a publicat marți un interviu cu Marco Cavaleri, coordonatorul strategiei pentru vaccinuri din cadrul EMA în care acesta a declarat că „există clar” o legătură între vaccinul AstraZeneca şi cazurile de tromboză observate după administrarea sa.

" "

1 comentariu la “Agenția Europeană pentru Medicamente, anunț privind vaccinul AstraZeneca. Concluzii despre cheagurile de sânge

  1. asta cu astea zeneca vrăjeala politica eu cunosc cel putin 10 persoane care s-au vaccinat cu acest vaccin printre care si soramea si- o verișoara si n-au nimic c-o prabilitate de 1 la un milion cei asta nimic

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *