Skip to content
Coronavirus

Agenţia Europeană pentru Medicamente anunță, joi, decizia cu privire la administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de AstraZeneca

Twitter
" "

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) este așteptată să anunțe, în cursul zilei de joi, concluziile în urma evaluării sale cu privire la singuranța vaccinului anti-COVID-19 produs de compania anglo-suedeză AstraZeneca, în colaborare cu Universitatea Oxford. Totul, în contextul în care, în ultima săptămână mai multe state europene au suspendat parțial sau total administrarea acestui ser de teama posibilelor efecte adverse, precum tulburările de coagulare a sângelui.

EMA, așteptată să dea verdictul privind administrarea vaccinului AstraZeneca

15 state europene au oprit administarea vaccinului AstraZeneca. Este vorba despre Germania, Franța, Spania, Slovenia, Cipru, Portugalia, Danemarca, Norvegia, Islanda, Italia, Olanda, Irlanda, Bulgaria, Letonia și Suedia.

" "
" "

Directoarea executivă a Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), Emer Cooke, s-a declarat convinsă că, în cazul vaccinului dezvoltat de AstraZeneca, beneficiile depășesc riscurile. Cu toate acestea, este așteptată decizia finală a EMA, care ar putea să recomande suspendarea administrării vaccinului sau doar să emită un avertisment suplimentar cu privire la acest tip de ser anti-COVID-19.

„Suntem în continuare ferm convinşi că avantajele vaccinului AstraZeneca în prevenţia COVID-19, cu riscul asociat bolii de spitalizare şi deces, sunt mai importante decât riscul acestor efecte secundare. (…) La acest moment nimic nu indică faptul că vaccinarea a cauzat aceste probleme. Ele nu au fost menţionate în teste clinice şi nu sunt înregistrate ca efecte secundare cunoscute sau aşteptate”, a declarat Emer Cooke.

Agenția Europeană pentru Medicamente a emis pe 29 ianuarie a aprobat administrarea vaccinului AstraZeneca.

Între timp, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că recomandă „pentru moment” continuarea vaccinării cu acest ser.

„Pentru moment, OMS estimează că balanţa riscuri/beneficii înclină în favoarea vaccinului AstraZeneca şi recomandă ca vaccinările să continue. (…) Comitetul consultativ global al OMS pentru siguranţa vaccinurilor analizează cu mare atenţie cele mai recente date de siguranţă disponibile pentru vaccinul AstraZeneca. Odată ce analiza va fi finalizată, OMS va comunica imediat rezultatele acesteia către public”, au transmis reprezentanții OMS.

În România continuă vaccinarea anti-COVID-19 cu serul AstraZeneca

În România, autoritățile au decis doar carantinarea loturilor cu doze vaccin în urma administrării cărora au apărut probleme la pacienți din Italia.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiță, a anunțat în conferința de presă de marți că decizia a fost luată ținând cont de recomandările instituțiilor internaționale conform cărora beneficiile acestui vaccin sunt mai mari decât riscurile.

”Decizia de a continua sau a stopa temporar vacciniarea cu vaccinul de la AstraZeneca a fost extrem de dificilă, poate una dintre cele mai dificile decizii pe care a trebuit să le luăm. Cred că cea mai simplă decizie ar fi fost cea în care să zicem «stop, ne oprim și noi».

Trebuie să punem îm balanță beneficiile vaccinării, ținând cont că ne aflăm în plină pandemie, cu mii de oameni care sunt diagnosticați zi de zi, oameni care se internează, ajung în secțiile de ATI și, din păcate, parte dintre ei își pierd viața din cauza COVID-19”, a spus Valeriu Gheorghiță.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *