Skip to content
Sănătate

Agenţia Naţională a Medicamentului: Arbidol nu este autorizat în ţara noastră. Nu a fost depusă nici o cerere de autorizare

reporter24.ro

Agenţia Naţională a Medicamentului informează că medicamentul Arbidol nu este autorizat în ţara noastră şi nici nu a fost depusă vreo cerere de autorizare. Cu toate acestea, specialiştii atrag atenţia că sunt medici care recomandă acest medicament.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale din România informează că medicamentul Arbidol nu este autorizat în ţara noastră. Menţionăm că acest produs farmaceutic, cu denumirea comerciala Arbidol, nu este înregistrat nici în Republica Moldova”, a transmis, miercuri, Agenţia Naţională a Medicamentului, într-un comnicat de presă.

Sursa citată precizează că în Republica Moldova pot fi găsite însă produse cu aceeaşi substanţă activă – umifenovir – fiind vorba de: Arbivir -Zdorovie, produse de compania farmaceutică „Zdorovie” SRL Ucraina (se utilizează în profilaxia şi tratamentul gripei A şi B) sau Arpeflu, produs de Lekpharm SRL, Republica Belarus (utilizat în profilaxia şi tratamentul gripei, cauzată de virusurile gripei de tip A şi B, altor infecţii respiratorii virale acute (IRVA).

”În prospectul preparatelor cu conţinut de Umifenovir nu există informaţii privind administrarea lui împotriva infecţiei provocată de COVID-19”, anunţă agenţia.

Agenţia Naţională a Medicamentului precizează că “niciun medicament nu poate fi pus pe piaţă în România fără o autorizaţie de punere pe piaţă emisă de către ANMDMR, în conformitate cu prevederile prezentului titlu, sau fără o autorizaţie eliberată conform procedurii centralizate”.

”Referitor la unitatea de fabricaţie din Rusia a medicamentului Arbidol, este necesar ca aceasta să deţină o autorizaţie de fabricaţie/un certificat de bună practică de fabricaţie emis de o autoritate competentă din UE. Precizăm că nu a fost depusă, până în prezent, în conformitate cu legislaţia în vigoare, nicio cerere de autorizare a Arbidol sau a altui medicament care să conţină umifenovir”, a mai transmis sursa citată.

Cu toate acestea, mai mulţi specialişti atrag atenţia că există medici care prescriu astfel de produse, existând chiar o contrabandă cu acest medicament.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, i-a sfătuit recent pe cetăţeni să nu cumpere medicamente de pe internet sau ”de pe tarabe”, deoarece tabletele ar putea să le facă mai mult rău. El a precizat că acele capsule pot fi umplute cu cretă sau făină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *