Cele 22 de țări membre ale Agenției Spațiale Europene au votat joi un buget de 14,4 miliarde de euro pentru a finanța noile programe pentru o durată de cinci ani, o sumă record, a anunțat la Sevilia directorul general Ian Wörner, relatează AFP, citată de hotnews.ro.
”Este un pas gigant pentru Europa”, a spus pentru AFP Jean-Yves Le Gall, președintele CNES, agenția spațială franceză. Suma este mai mare decât cea inițială propusă statelor membre (14,3 miliarde de euro).
Povestea useristă din spatele “dosarului Costel Alexe”
Boc, întâlnire de taină cu Orban. Compromisul făcut de liderul PNL pentru grupul nemulțumiților de la Cluj
Secretele lui Voiculescu: Relațiile privilegiate ale actualului ministru al Sănătății la vârful Poliției Române
Peste 90% dintre cadrele medicale de la Matei Balș s-au vaccinat. Adrian Marinescu: Medicii văd că pot exista forme severe, că oamenii tineri pot face complicații
Moștenirea politică a lui Donald Trump. Ce lasă în urmă al 45-lea președinte al Statelor Unite
Acest buget, care va finanța noile programe spațiale pentru cinci ani, a atins o sumă fără precedent de la fondarea organizației interguvernamentale în 1975.
Germania a dat cele mai mari fonduri (3,3 miliarde de euro), Franța (2,7 miliarde), devenind cei mai mari contribuabili din Agenție.
Esa prevede o creștere a capacității în domeniul științelor universului, explorării (misiuni pe Marte și Lună) și observații pe Pământ, inclusiv pentru un program de monitorizare a schimbărilor climatice, Copernicus.
”Vom continua să avem două lansatoare europene (Ariane și Vega)”, a spus ministrul francez al Cercetării, Frédérique Vidal.