Skip to content
Republica Moldova

Agenția Spațială Europeană (ESA) construieşte un robot pentru curăţarea orbitei Pământului de gunoaie spaţiale. În jurul planetei se află peste 8.000 de tone de deșeuri

European Space Agency

Agenția Spațială Europeană (ESA) a inițiat un proiect la capătul căruia va fi construit un robot cu care să cureţe o parte a celor aproximativ 8.400 de tone de gunoaie spaţiale, misiunea urmând a fi denumită „e.Deorbit”. Denumit sugestiv „Clean Space”, robotul va fi lansat în anul 2025 şi este conceput să scoată de pe orbita Pământului gunoaiele spaţiale de cel puţin 4.000 de kilograme, astfel încât să curăţe parţial orbita terestră, potrivit b1.ro.

Alternativ, în situaţia în care nu pot fi împinse în atmosfera Pământului (unde ar arde), obiectele ar putea fi duse pe o orbită mai mare celei pe care o ocupa acum şi care ajunge la o altitudine de 2.000 de kilometri.

Inginerii Agenției Spațiale Europene nu s-au hotărât, încă, cu privire la modul în care capturarea obiectelor ar urma să fie făcută, în moment de fata existând mai multe posibilităţi.

„Exemplele la care mă pot gândi sunt un braţ robotic cu care să prind gunoiul, sau o altă formă de clama care să se fixeze pe el, sau prinderea rămăşiţelor cu o plasă similară celor utilizate de pescari sau prin împuşcarea lor cu un harpon”, a declarat un inginer implicat în proiect.

Pe orbita inferioară a Pământului (2.000 de kilometri) se află peste 3.000 de sateliţi scoşi din uz şi zeci de milioane de bucăţi din alte dispozitive spaţiale. O parte a acestor dispozitive au fost distruse chiar intenţionat (ex. China), lucru care nu a făcut altceva decât să polueze şi mai multe orbita planetei.

Însă viteza pe care aceste obiecte o au poate ajunge şi la câţiva zeci de mii de kilometri pe oră. Orice impact cu un astfel de obiect, oricât de mic, poate distruge sateliţii şi navetele care sunt lansate în spaţiu sau pot chiar ucide astronauţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *