Agricultorii cer statului să investească în laboratoare pentru a depista fructele şi legumele cu substanţe toxice

sursa foto: Facebook
Sursa foto: Facebook

Preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, a afirmat că până nu avem laboratoare, diverse metode de a certifica într-un fel sau altul legumele, nu putem să spunem dacă acestea conţin sau nu substanţe toxice. El a precizat că statul ar fi trebuit să investească şi să doteze Autoritatea Fitosanitară pentru a putea face verificări mai ample.

Ion Păunel a fost întrebat, joi, la Prima News, cum putem recunoaşte fructele şi legumele care conţin substanţe toxice.

“Când eram copii mergeam în grădină, înainte de a ne apuca de cules mâncam câte o roşie, câte un ardei. Erau alte timpuri. Sunt anumite indicii. Până nu avem acele laboratoare, diverse metode de a certifica într-un fel sau altul acele legume, nu putem să ne dăm cu părerea. Statul ar fi trebuit să investească. În subordinea Ministerului Agriculturii avem o autoritate fitosanitară. Această autoritate fitosanitară este cea care ar trebui să fie răspunzătoare, cea care ar trebui să aibă echipe în teritoriu şi cea care ar trebui să fie dotată. Dacă tu nu ai finanţat-o, având doar două laboratoare în ţară. Avem în judeţ opt angajaţi care merg la şapte mii de fermieri care sunt în programul Tomata”, a afirmat Ion Păunel, citat de news.ro.

El a precizat că şi fermierii care sunt serioşi pot face greşeli pentru că nu sunt instruiţi.

“De aici pleacă toate problemele. Şi fermierii, peste 80-90% sunt serioşi, dar şi cei serioşi pot face greşeli pentru că nu sunt instruiţi, nu au informaţia, nu este nimeni aproape de ei. Am creat cooperative, grupuri de producători, organizaţii de producători şi sunt slab finanţate şi acestea. Am avut o schemă de calitate 2014-2020 câteva milioane de euro fiecare putea să acceseze de la trei mii la cinci mii de euro pentru a implementa aceste scheme de calitate. Paşaportul producătorului de legume, atât în România, cât şi în statele UE şi non-UE, este acest certificat de GlobalGAP şi avem exemple de bună practică în România. Avem câteva reţele de retail care nu primesc fără acest GlobalGAP”, a explicat preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: