Skip to content
Puterea Știrilor Video

AGRO INVEST, cel mai bugetat program de granturi pe 2021. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Avem un fond de garantare de 1 miliard de lei

PS News
" "

Invitat în studioul ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat că cel mai bugetat program pe granturi din 2021 este AGRO INVEST, cu un fond de garantare de un miliard de lei. Potrivit lui Nancu, în Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), 80% din instrumentele financiare sunt ”garanții în numele și contul statului, dobânzi zero, alocații nerambursabile, iar 20% sunt granturi, adică banii pentru care întreprinzătorul nu participă cu nimic”.

„Pe IMM Factor am prevăzut undeva la 300 de milioane, dar programul cel mai bugetat pe granturi este AGRO INVEST. Față de IMM Invest, la AGRO INVEST avem la fond de garantare un miliard. Dat fiind faptul că este un subprogram al IMM INVEST așteptăm să realocăm plafonul de garantare unde avem 14 miliarde. De exemplu, dacă se consumă un miliard din AGRO INVEST, putem realoca din IMM Invest. Deosebirea de IMM Invest este perioada de grație. Perioada de grație la IMM Invest este de un an și jumătate, adică nu plătești nimic în acest timp, nici nu rambursezi, iar la AGRO INVEST avem 2 ani și intervine acel grant, adică de 10% din credit. Avem 100 de milioane de lei în primă fază, adică 10% din plafonul de garantare vor fi acordate în proporție de granturi”, spune Dumitru Nancu.

" "
" "

Acesta susține că bugetul pentru AGRO INVEST va trece de Parlament pentru că „acesta este rolul Guvernului, să asigure curente de care are nevoie statul să funcționeze”.

„Acest buget nu are cum să nu treacă de Parlament pentru că este echilibrat, sustenabil, care încurajează investițiile și, așa cum am spus, majoritatea cheltuielilor care erau la bugetul de stat au fost transferate în Programul Național de Reziliență și Redresare (PNRR), pentru că acesta este rolul unui guvern. De la bugetul de stat, ei trebuie să asigure acele cheltuieli curente de care are nevoie statul să funcționeze.

Anul 2020 a fost un an record în ceea ce privește investițiile, la fel și anul acesta: avem un buget echilibrat, care pune baza pe investiții și va avea un impact fiscal. Trebuie să ajutăm întreprinderile mici și mijlocii, cei care își plătesc contribuțiile la bugetul de stat, astfel încât să-i ajutăm să supraviețuiască.

În PNRR, 80% din instrumentele financiare sunt garanții în numele și contul statului, dobânzi zero, alocații nerambursabile, iar 20% sunt granturi, adică banii pentru care întreprinzătorul nu participă cu nimic.

Nu mai sunt sustenabile, pentru că el nu are nicio responsabilitate și acei bani nu sunt ai lui, dar ei vin oricum și nu sunt monitorizați. Dar dacă încercăm să îmbinăm acest mixt, garanții de stat, garanții în numele și contul propriu, cu credit bancar și cu alocație financiară, deja banii sunt mult mai bine economisiți și investiți în economie și ai un control. Nici banca nu te va lăsa să intri în insolvență, pentru că nu va avea de unde să își mai recupereze banii, și nici statul nu aruncă banii pe fereastră.

La nivelul Uniunii Europene, tot planul de reziliență și redresare economică a UE, 80% sunt pe astfel de instrumente financiare”, a conchis Dumitru Nancu .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *