Skip to content
Politică

Agrointel.ro: Ministerul Agriculturii a ajuns noul PCR – Pile, Cunoștințe și Relații!

Inquam Photos / Mircea Manole

Ministerul condus pe Petre Daea este, în ultima perioadă, în mijlocul unor scandaluri legate de angajări scandaloase legate de tot felul de beizadele și politruci care nu au nicio legătură cu agricultura. Agrointel.ro ridică semne de întrebare despre modul în care șefa organizației de femei PSD din Cluj a ajuns la Ministerul Afacerilor Externe cu ajutorul lui Daea.

Informațiile obținute de jurnaliștii de la agrointel.ro indică faptul că ministrul Petre Daea a angajat-o prin forțarea legii pe șefa femeilor PSD care apoi a ajuns să se ocupe de alegerile din Diaspora. Laura Elena Chiorean, secretarul general din Ministerul Afacerilor Externe a ajuns să se ocupe de organizarea alegerilor din Diaspora din 26 mai după ce a intrat în rândul funcționarilor publici cu ajutorul ministerului condus de Petre Daea. Ajutorul dat de Ministerul Agriculturii nu a fost întâmplător, ci unul bazat pe carnetul de partid, Chiorean fiind șefa organizației PSD Cluj. După ce mii de români din străinătate au fost practic împiedicați să voteze în mai, Chiorean a dat vina pe ”grupuri de agitatori”.

Alegerile din Diaspora din 26 mai au fost organizate de Laura Codruța Chiorean care a fost promovată de guvernarea PSD-ALDE de la poziția de șefă de organizație de femei PSD Cluj la statutul de funcționar public la Ministerul Agriculturii și apoi secretar general la Ministerul de Externe. Manevrele, la limita sau în afara legii, au fost făcute de PSD pentru că partidul voia să fie sigur că un om de partid se va ocupa de alegerile din Diaspora. Pentru a ajunge să se ocupe de alegerile din 26 mai din Diaspora, aceasta avea nevoie de statutul de funcționar public. Laura Codruța Chiorean a câștigat un concurs la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru a deveni funcționar public și apoi a fost detașată de guvernul condus de Viorica Dăncilă la Ministerul de Externe.

Problema e că asupra angajării la Ministerul Agriculturii planează suspiciuni despre legalitatea concursului.
Intrarea avocatei Laura Elena Chiorean în rândul bugetarilor s-a produs în februarie 2019. Atunci, aceasta a câștigat un concurs organizat de Ministerul Agriculturii pentru un post de consilier superior la Autoritatea Competentă pentru Acreditarea Agențiilor de Plăți și a Organismului Coordonator. Până la acel moment, Chiorean era avocat la propriu birou de avocatură și președinta organizației de femei PSD Cluj. Semnele de întrebare apar chiar la organizarea concursului de la MADR. Astfel, postul a fost scos la concurs pe 12 februarie, potrivit anunțului oficial de pe site-ul Ministerului Agriculturii https://www.madr.ro/posturi-scoase-la-concurs.html?start=10. Proba scrisă a fost programată pe 25 februarie, adică 13 zile mai târziu. Problema ar fi, așa cum ne-au atras atenția surse de la Agenția Funcționarilor Publici, faptul că termenul legal care trebuie să treacă între anunțul concursului și concursul propriu-zis este de cel puțin 30 de zile.

Legea 188/1999 lăsa însă și o portiță pentru situații speciale. Același articol prevede că: ”În mod excepțional, termenul de 30 de zile poate fi redus, în condițiile legii, pentru concursul organizat în vederea ocupării funcțiilor publice de execuție temporar vacante”. Dar concursul respectiv nu a fost pentru ocuparea funcții publice temporar vacante, după cum se vede din anunțul oficial al Ministerului. În concluzie, Ministerul Agriculturii nu a respectat prevederea legală privind timpul care trebuie să treacă între publicarea anunțului de concurs și concursul în sine.

Un alt semn de întrebare e legată de trecerea rapidă a Laurei Chiorean dintr-o funcție de simplu funcționar public într-una de înalt funcționar public (adică de la consilier superior la Ministerul Agriculturii la secretar geneal al Ministerului de Externe). Trecerea s-a făcut printr-o procedură excepțională prevăzută de legea 188/1999 la articolul 89. Graba cu care s-a făcut această trecere la excepțional a venit pe fondul pregătirii pentru alegerile europarlamentare.

Puteți citi articolul integral aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *