Skip to content
Politică

AID a sesizat Parchetul General în cazul violului de la Vaslui

Asociația pentru Implementarea Democrației a sesizat Parchetul General, în data de 22.07.2015, în vederea efectuării de cercetări cu privire la localnicii comunei Văleni şi membrii familiilor celor 7 violatori, pentru obstrucționarea actului de justiție, obstrucționarea dreptului la informare publică, agresiune şi alte violențe comise împotriva jurnaliştilor, se precizează pe site-ul asociației, informează realitatea.net.

Astfel, prin prezența în fața sediului de poliție în ziua prezentării celor 7 la sediul poliției Văleni în cadrul procedurii de control judiciar, un număr de aproximativ 15 bărbați au efectuat o demonstrație spontană în fața sediului de poliție cu scopul de a susține nevinovăția celor 7, dar şi pentru a profera amenințări la adresa jurnaliştilor, dar şi a familiei victimei. Mai mult decât atât, aceştia au aruncat cu pietre şi au proferat amenințări verbale extrem de grave față de jurnalişti. Toate aceste formulări au fost prezentate deja către mass-media şi înaintate ca anexa la plângerea depusă către Parchetul General.

În al doilea rând, AID a solicitat Parchetului General să efectueze cercetări față de familiile celor 7 violatori pentru infracțiunea de obstrucționare a actului de justiție şi anenințări la adresa victimei şi a familiei acesteia. Totodata, materialele mass-media despre comunicarea în spațiul virtual a familiilor celor 7 violatori au fost înaintate Parchetului şi la nevoie vom solicita ajutorul media pentru completări cu privire la acest aspect.

AID consideră vitală şi fundamentală exprimarea civică a cetățenilor României, însă organizarea unei demonstrații în fața unei autorități de aplicare a legii față de un caz de o asemenea gravitate, aflat în cercetare, se încadrează din punctul nostru de vedere la obstrucționarea actului de justiție.

De asemenea, AID, consideră incalificabilă atitudinea autorităților publice locale din comuna Văleni şi a liderilor de opinie din comunitatea locală. Considerăm că Biseria s-a implicat extrem de puțin în conştientizarea cetățenilor din Văleni față de o infracțiune de o asemenea gravitate. Din punct de vedere moral, preotul din localitate are obligația conştientizării tuturor cetățenilor din localitate asupra gravității unei astfel de fapte, lucru subliniat şi de Excelența Sa, Philippe Beke, Ambasadorul Belgiei la Bucureşti. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătoreşti definitive cei 7 sunt considerați nevinovați, însă moral, preotul din localitate, cadrele didactice, şi autoritățile locale au AU OBLIGAȚIA de a explica fiecărui cetățean din localitate gravitatea unor astfel de fapte şi conştientizarea acestora cu privire la faptul că victimele violurilor au nevoie de compasiune, înțelegere şi toleranță.

AID consideră drept o inițiativă bună şi care este necesară la nivelul fiecărui județ, constituirea unui grup de lucru similar celui organizat la nivelul județului Vaslui, format din: reprezentanți ai Poliției Județene, Inspectoratului Şcolar Județean (ISJ), Direcției de Sănătate Publică (DSP) şi Institutul de Psihiatrie Iaşi, care vine în ajutorul victimelor abuzurilor sexuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *