Skip to content
Opinii & Analize

Ajutoare de stat: Germania poate cheltui 1.000 de miliarde, Franța și Italia doar 300-350 fiecare

Uniunea Europeană a relaxat măsurile economice pentru a ajutat statele membre să-și refacă economia după pandemia coronavirus. Una dintre măsurile cele mai frecvente în UE este ajutorul de stat oferit companiilor, însă aceste ajutoare depind foarte mult de puterea economică a statului respectiv și se observă diferențele uriașe între forțele europene.

De la mijlocul lunii martie, UE autorizează 5 tipuri de ajutoare de stat pentru urgența Covid-19: 1) subvenții directe și reduceri fiscale până la 800.000 de Euro pentru fiecare companie „pentru a satisface nevoile de lichidități”; 2) garanții de stat pentru împrumuturi bancare; 3) împrumuturi publice la rate subvenționate; 4) ajutoare băncilor pentru a finanța întreprinderile; 5) asigurare de credit la export pe termen scurt. Aceste noi reguli se aplică pe tot parcursul anului 2020, informează corriere.it.

Pe 12 mai 2020, Uniunea Europeană a autorizat o schemă de ajutoare de stat pe care le pot oferi statele membre, în valoare totală de 1.940 de miliarde de Euro. Această sumă reprezintă banii puși la bătaie de statele membre din bugetul lor, nu implică o cheltuială a Uniunii Europene. Astfel, Germania a pus la bătaie 1.000 de miliarde de Euro pentru economia sa. Franța va putea cheltui 300-350 de miliarde de Euro, Italia 300-350 de miliarde. Următoarea pe listă este Marea Britanie (Brexitul nu a fost încheiat, deci încă depinde de UE) cu cheltuieli de 4% din PIB (80 de miliarde de Euro), Belgia cu 3% din PIB (77 miliarde de Euro), în timp ce ajutoarele anunțate de alte state membre sunt între 0,1% și 2,5% din PIB.

Sursa foto: corriere.it

Aceste ajutoare de stat depind în mod exclusiv de bilanțul economic al fiecărui stat, care decide singur cât poate cheltui în această perioadă pentru a-și salva economia. Nu sunt cifre impuse de Uniunea Europeană, ci doar aprobate de Comisia Europeană care analizează fiecare ajutor de stat oferit companiilor. Țările mai bogate își permit să cheltuie mai mult, țările mai sărace investesc mult mai puțin. Diferența dintre Germania și toate celelalte state membre este uriașă. Germania va cheltui mai mult decât 27 de state europene împreună (Marea Britanie inclusă).

Câteva exemple de ajutoare de stat deja aprobate: Franța oferă 3.500 de Euro pe lună liberilor profesioniști și microîntreprinderilor, 5 miliarde de Euro pentru Renault; Portugalia a pregătit ajutoare de 3 miliarde de Euro pentru împrumuturi acordate agențiilor de turism și restauratorilor; Danemarca are un pachet de 295 de milioane de Euro pentru start-up-uri, și alți 3.000 de Euro pe lună pentru sprijinirea liberilor profesioniști; Italia oferă și ea 600 de Euro liberilor profesioniști, alți 400 de Euro pe membru de familie în cazul celor care au rămas fără locuri de muncă, fiind un venit de urgență, alți 150 de Euro/membru de familie pentru concediu, circa 150-500 de Euro pentru achiziția de biciclete; Marea Britanie a pregătit un pachet de 10,3 miliarde de Euro pentru a sprijini veniturile liberilor profesioniști.

CITIȚI ȘI: Germania, ajutoare de stat uriașe pentru companii după pandemia coronavirus

Companiile aeriene au fost cele mai afectate de pandemia coronavirus, iar toate statele caută să le ofere ajutoare financiare. Germania, Franța, Italia, Danemarca sunt țări care au oferit sau pregătesc ajutoare de stat companiilor aeriene. Air France a primit deja 7 miliarde de Euro ajutor de stat (3 miliarde direct de la stat și 4 miliarde împrumuturi bancare garantate de stat), Condor Airlines a primit 550 de milioane de Euro de la Guvernul Germaniei, Scandinavian Airlines a primit 274 de milioane de Euro de la Danemarca și Suedia, Lufthansa ar urma să primească 9 miliarde de Euro ajutor de stat de la Germania – dar aici vorbim despre o naționalizare de 25% din partea statului – , tot despre naționalizare vorbim și în cazul Alitalia care ar urma să primească un ajutor de stat de 3 miliarde de Euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *