Ajutoare speciale de la guvern. Românii care din 3 ianuarie primesc mii de lei

Sursa foto: Inquam Photos

O categorie de români primesc mii de lei începând chiar din 3 ianuarie 2025. Aceștia trebuie să îndeplinească unele condiții pentru a lua aceste ajutoare speciale de la guvern.

Sunt români care pe 3 ianuarie primesc ajutoare substanțiale de la guvern. Plățile au fost autorizate însă viramentul depinde de programul Trezoreriei și al băncilor.

Astfel că banii vor intra în prima zi lucrătoare din 2025.

Pe de altă parte, de la 1 ianuarie, acești români trebuie să îndeplinească unele condiții pentru a primi în continuare bani de la stat.

Vă vom spune imediat despre ce este vorba.

Românii care primesc mii de lei începând chiar de mâine. Ce ajutoare speciale iau de la guvern?

Subvențiile, APIA vor intra în conturile fermierilor din 3 ianuarie.  Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), Adrian Pintea. El a subliniat că primii bani pentru subvenții vor intra în conturile fermierilor începîând cu prima zi lucrătoare din 2025.

Deși inițial această trebuia să fie zi liberă pentru bugetari, Guvernul s-a răzgândit iar angajații de la stat vor fi la lucru, vineri, scrie agrointel.ro.

„Autorizări la plată se fac zilnic! Iar banii ajung în conturi după data de 3 ianuarie”, a precizat Adrian Pintea pe rețelele sociale, răspunzând unei întrebări adresate de un fermier din județul Timiș.

Ultima actualizare oferită de APIA indică faptul că, între 2 și 20 decembrie 2024, au fost autorizate la plată subvenții în valoare de 260,8 milioane de euro, adică aproximativ 1,3 miliarde de lei. Aceste plăți reprezintă tranșa finală aferentă anului de cerere 2024 și au fost aprobate pentru 616.972 de fermieri.

Transferul sumelor către conturile fermierilor va fi influențat de programul băncilor, care sunt închise în 1 și 2 ianuarie 2025. Unitățile bancare din mall-uri vor funcționa începând cu 2 ianuarie, iar din 3 ianuarie toate sucursalele vor avea program normal.

De exemplu, Banca Transilvania și BRD au avut program redus pe 31 decembrie și vor fi închise în primele două zile ale anului, cu excepția agențiilor din centre comerciale. Similar, Unicredit Bank și Raiffeisen Bank vor relua activitatea în 3 ianuarie, respectând programul specific fiecărei unități.

Adrian Pintea a subliniat că autorizările de plată au continuat în zilele lucrătoare din preajma sărbătorilor, iar toate plățile vor respecta normele în vigoare. Fermierii vor primi sumele aprobate direct în conturile bancare începând cu 3 ianuarie, în funcție de procesarea efectuată de instituțiile financiare.

Ce condiție trebuie îndeplinită pentru sibvențiile APIA

Fermierii, crescătorii de animale sunt obligați să respecte o nouă cerință pentru a încasa subvențiile APIA pe hectar și cap animal, norma de condiționalitate socială.

Aceasta se aplică de la 1 ianuarie 2025, conform Regulamentului UE 2021/2115 care reglementează condițiile pentru plățile directe, plăți compensatorii și alte intervenții și ajutoare din agricultură.

 „Statele membre indică în planurile lor strategice PAC că, cel târziu de la 1 ianuarie 2025, fermierii și alţi beneficiari care primesc plăţi directe în temeiul capitolului II sau plăţi anuale în temeiul articolelor 70, 71 și 72 sunt supuși unei sancţiuni administrative dacă nu îndeplinesc cerinţele legate de condiţiile de muncă și de încadrare în muncă aplicabile sau nu respectă obligaţiile angajatorului care decurg din actele juridice menţionate în anexa IV.

Sistemul de sancţiuni administrative nu aduce atingere drepturilor și obligaţiilor partenerilor sociali în cazul în care, în conformitate cu cadrele juridice și de negociere colectivă naţionale, aceștia sunt responsabili pentru punerea în aplicare sau asigurarea respectării actelor juridice menţionate în anexa IV.

Planul strategic PAC include norme referitoare la un sistem eficace și proporţional de sancţiuni administrative. Normele respective respectă cerinţele relevante prevăzute în titlul IV capitolul V din Regulamentul (UE) 2021/2116.

Actele juridice menţionate în anexa IV (mai jos) care conţin dispoziţii care urmează să fie vizate de sistemul de sancţiuni administrative menţionat la alineatul (1) se aplică în versiunea aplicabilă și astfel cum a fost pusă în aplicare de statele membre, ” se arată în Regulamentul UE.

Încadrare în muncă:

  • Condiţiile de muncă sunt comunicate în scris („contract de muncă”)
  • Asigurarea faptului că încadrarea în muncă în sectorul agricol se face prin contract de muncă
  • Contractul de muncă este transmis în primele șapte zile de activitate
  • Modificările raportului de muncă sunt comunicate sub formă de documente
  • Perioada de probă
    Condiţii privind minima previzibilitate a muncii
    Formare obligatorie

Sănătate și securitate:

Dispoziţie generală de stabilire a obligaţiei angajatorului de a asigura securitatea și sănătatea lucrătorilor

Obligaţia generală a angajatorilor de a lua măsurile necesare pentru protecţia securităţii și sănătăţii, inclusiv prevenirea riscurilor și asigurarea informării și formării

Servicii de protecţie și prevenire: desemnarea unuia sau mai multor lucrători pentru a se ocupa de activităţile de sănătate și securitate sau contractarea unui serviciu extern competent

Angajatorul ia măsuri de prim ajutor, stingerea incendiilor și evacuarea lucrătorilor

Obligaţiile angajatorilor în ceea ce privește evaluarea riscurilor, măsurile și echipamentele de protecţie, înregistrarea și raportarea accidentelor de muncă

Informarea lucrătorilor privind riscurile pentru securitate și sănătate și măsurile de protecţie și prevenire
Consultarea și participarea lucrătorilor la discuţiile privind toate chestiunile referitoare la securitatea și sănătatea în muncă

Angajatorul se asigură că lucrătorii beneficiază de formare adecvată privind securitatea și sănătatea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: