Ajutor de 34 mil. euro pentru România după pagubele cauzate de seceta din 2022, aprobat de Parlamentul European

seceta
Sursa foto: pixabay

Parlamentul European a aprobat, miercuri, la Strasbourg, aproape 455 de milioane de euro sub formă de ajutor din Fondul de Solidaritate al UE ca răspuns la recentele dezastre naturale din România, Italia şi Turcia, informează un comunicat al legislativului comunitar.

România va primi 33,9 milioane de euro pentru pagubele provocate de seceta severă din 2022, iar Italia va beneficia de suma de 20,9 milioane de euro pentru daune cauzate de inundaţiile din septembrie acelaşi ani în regiunea Marche. Pe de altă parte, Turcia va beneficia de un sprijin de 400 de milioane de euro în urma celor două cutremure din februarie 2023, scrie Agerpres.

Eurodeputaţii îşi exprimă „profunda solidaritate cu toate victimele, familiile lor şi toate persoanele afectate” de dezastrele naturale din România, Italia şi Turcia. Aceştia sunt îngrijoraţi de „creşterea numărului de dezastre naturale grave şi distructive în Europa” şi subliniază că „datorită schimbărilor climatice, fenomenele extreme, cum ar fi cele observate în România şi Italia ce au dus la situaţii de urgenţă, se vor intensifica şi se vor multiplica în continuare”. Prin urmare, UE ar trebui „să îşi consolideze eforturile de combatere a schimbărilor climatice atât în Uniune, cât şi la nivel mondial”.

Comisia Europeană a propus utilizarea Fondului de Solidaritate al Uniunii Europene (FSUE) pentru a acorda asistenţă financiară în valoare de 454.835.030 de euro celor trei ţări. Asistenţa FSUE va acoperi o parte din costurile operaţiunilor de urgenţă şi de salvare, cum ar fi repararea infrastructurii deteriorate, securizarea infrastructurii preventive şi protecţia patrimoniului cultural, precum şi operaţiunile de curăţare.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: