Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ajutor de stat de aproape 1 milard de lei, prin IMM Invest și Agro Invest. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Guvernul a intervenit în sprijinul mediului de afaceri

PS News.ro

Invitat la ”Puterea Știrilor”, Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a vorbit despre soluțiile venite atât din partea Guvernului României, cât și din partea FNGCIMM pentru diminuarea efectelor crizei economice asupra mediului de afaceri.

„Tocmai despre asta vorbește Guvernul României în această perioadă. Intervenim cu măsuri anticiclice, în sensul că doar pe cele două programe, IMM Invest și Agro Invest, ajutorul de stat plătit de către Guvernul României pe anul 2020 a fost de 545 de milioane de lei, iar anul aceste de 450 de milioane de lei. Guvernul a intervenit prin aceste măsuri. Schema a fost aprobată de către Comisia Europeană, ceea ce reprezintă o veste nemaipomenită pentru mediul de afaceri”, spune Nancu.

De asemenea, acesta a vorbit despre parteneriatul FNGCIMM cu programul InvestEU.

„De la preluarea mandatului mi-am stabilit ca obiectiv principal ca Fondul Național de Garantare să fie partener în cadrul programului InvestEU care este cel mai mare program de investiții al Comisiei Europene.

Suntem singura instituție financiar nebancară din România care ne aflăm în etapa a cincea, deci am trecut toate etapele de la Comisia Europeană, am semnat deja contractul cu KPMG, în consorțiu KPMG România și KPMG Luxembourg sub coordonarea Comisiei Europene pentru a intra în etapa de auditare. Am avut primele două ședințe de auditare pe cei 7 piloni, astfel încât, până la 31 martie, să avem semnat acordul de asociere încheiat între România prin Fondul Național de Garantare și Comisia Europeană. Prin acest program, Fondul Național de Garantare va putea deveni partener de implementare a garanției indirecte a Uniunii Europene, în sensul că vom înlocui garanția nume și cont stat cu garanția europeană. Practic, vom prelua presiunea de pe bugetul de stat și nu vom mai acorda garanție nume și cont stat de la bugetul României pe datorie publică, ci pe garanția indirectă a Uniunii Europene. Aceasta este formată din 70% garanție indirectă a Uniunii Europene, plus 30% din capitalele proprii pe care le are Fondul Național de Garantare.

Pentru a putea semna contractul de parteneriat cu Comisia Europeană trebuie să fim auditați de către acest consorțiu la nivel european KPMG care este unul dintre cei mai importanți auditori și în momentul acela, Comisia Europeană ne va mandat să acordăm această garanție.

În ceea ce privește plafonul, la capacitatea noastră și dacă vom reuși să creștem capacitatea administrativă prin descentralizarea la nivelul regiunilor de dezvoltare, ne-am făcut un calcul și ar fi un plafon de 650 de milioane de euro. Practic, va fi contribuția Comisiei Europene la care vom adăuga diferența de până la un miliard cu participarea Fondului de Garantare”, conchide Dumitru Nancu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *