Din acest an, printr-un program al Ministerului Agriculturii, cultivatorii de usturoi ar putea beneficia de un ajutor financiar de 1.000 de euro la hectar, în următorii 3 ani. Măsura vine pe fondul producţiei în scădere, ceea ce face ca necesarul de consum să fie acoperit în mare parte din importuri. Numai în 2017, România a cumărat de peste graniţe 6.000 de tone de usturoi, scrie adevarul.ro.
Până la data de 1 aprilie 2019 au fost înscrişi deja în programul de susţinere a producţiei de usturoi un număr de 136 producători agricoli din întreaga ţară, din cei 299 de fermieri doritori să beneficieze de ajutorul de minimis de 1.000 euro.
Judeţele cu cei mai mulţi solicitanţi înscrişi în program sunt Buzău, Teleorman, Satu Mare şi Botoşani.
Potrivit Ministerul Agriculturii, producătorii agricoli se mai pot înscrie în programul de susţinere a producţiei de usturoi până la data de 15 mai inclusiv.
Pentru a accesa acest program, solicitanţii sprijinului trebuie să depună o cerere de înscriere până la data menţionată, urmând ca Direcţia Agricolă să verifice existenţa culturii şi să înregistreze cererea în Registrul unic dedicat Programului.
Pentru a fi eligibili, beneficiarii trebuie să deţină o suprafaţă cultivată cu usturoi de minim 3.000 metri pătraţi şi să obţină o producţie de minimum 3 kilograme de usturoi pe 10 metri pătraţi.
De asemenea, cultivatorii trebuie să fie înregistraţi în evidenţele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află suprafeţele cultivate cu usturoi în anul de cerere şi să facă dovada producţiei realizate, prin documente justificative.
Valorificarea producţiei se face în perioada 1 iulie – 29 noiembrie, inclusiv a anului de cerere. Documentele justificative care atestă comercializarea producţiei de usturoi valorificate în anul 2019 se depun la Direcţia Agricolă Judeţene până la data de 29 noiembrie, inclusiv.