Skip to content
Economie

Ajutor nesperat pentru economie: Fetele de la videochat, profituri de peste 90% din cifra de afaceri și nu au datorii la stat

unsplash.com

Sute de PFA-uri din industria videochat din Iași înregistrează profituri nete de 90% din cifra de afaceri. Fetele plătesc conștiincioase impozitele la stat, mai în glumă, mai în serios, rolul lor fiind benefic în economia ieșeană.

În marea majoritate a cazurilor este vorba de tinere din mediul rural, o parte venite în Iași la facultate, care obțin anual venituri nete de sute de mii de lei din această activitate și își achită prompt taxele la bugetul de stat, scrie Reporter de Iaşi. Două dintre aceste societăți înregistrează la capitolul datorii o cifră rar întâlnită în mediul de afaceri: zero lei.

Șapte dintre aceste societăți au sediul la două birouri de avocatură din municipiul Iași, unul dintre acestea fiind al lui Dragomir Tomașeschi. Acesta este notoriu pentru faptul că, în schimbul unei taxe, oferă ca sediu social cabinetul său, acest lucru fiind permis de lege, dar pentru o perioadă determinată.

O asemenea alegere este cauzată adesea de faptul că asociatele de la aceste firme sunt tinere care nu dețin proprietăți pe numele lor și, pentru a nu cere acordul/a evita stigmatul provocat de practicarea acestei meserii, nu doresc să le înregistreze în imobile ale părinților sau cunoscuților.

O industrie în ascensiune

Într-un articol publicat anul trecut de Business Magazin, un expert din branșă estima că peste 100.000 de persoane activau, la acel moment, ca modele pentru videochat în studiouri sau de acasă. „Această industrie este puternică la noi şi are potenţialul de a echilibra balanţa de plăţi externe a României, dacă ar fi corect încurajată de către stat, împreună cu industria IT”, declara Robert Vanderty, fondatorul Studio 20.

2020 a fost un an de excepție pentru această industrie, un reprezentant al unei firme afirmând că în timpul pandemiei a crescut semnificativ cererea pentru servicii de videochat. O altă estimare, tot de anul trecut, indica faptul că industria de videochat din România și-a triplat câștigurile în perioada 2016-2020.

Articolul integral AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *