Skip to content
Puterea Știrilor Video

Ajutorul românesc, primit cu entuziasm de public și cu răceală de oficialii din R. Moldova. Andrei Năstase: Autoritățile române au fost sfidate

Facebook/Andrei Nastase

Invitat la ”Puterea Știrilor”, Andrei Năstase, președintele Platformei DA, fost viceprim-ministru și ministru al afacerilor interne în Republica Moldova, a lăudat România pentru ajutorul oferit de România în lupta cu pandemia de coronavirus, dar a și criticat reacția autorităților din țara sa, care i-au ”sfidat” pe omologii români.

„Este un ajutor frățesc, un ajutor extrem de necesar pentru Republica Moldova și pentru cetățenii săi, mai puțin pentru autorități sau instituții, pentru cetățenii Republicii Moldova a fost un ajutor ca aerul, atunci când ai nevoie de el, iar România a intervenit atunci când a fost mai multă nevoie de acest lucru.

" "

În schimb, din partea autorităților moldovene ar fi trebuit să avem o cu totul altă atitudine, o atitudine frățească, o atitudine civilizată, de bun simț, din păcate avem o guvernare care se preocupă mai mult de politică, de calcule electorale, are în spate niște păpușari, mulți dintre ei sunt în afara țării, slujesc intereselor străine și atunci s-a întâmplat ceea ce s-a întâmplat.

Autoritățile române au fost sfidate, ajutorul frățesc, ajutorul poporului român a fost tratat cu nesimțire din partea autorităților moldovenești, dar s-a văzut probabil în spațiul public atitudinea cetățenilor Republicii Moldova, o atitudine de frați, care au apreciat enorm acest ajutor venit din partea României”, a spus liderul Platformei DA, la ”Puterea Știrilor”.

Ajutorul oferit de România către Republica Moldova 20 de camioane cu medicamente, dezinfectanți, dispozitive medicale și materiale sanitare necesare asigurării prevenției și tratării afecțiunilor asociate COVID-19 au plecat în această dimineață din București spre Chișinău, a anunțat miercuri Guvernul. România oferă un ajutor umanitar Republicii Moldova, în valoare de 16,5 milioane de lei, pentru a sprijini eforturile de limitare a răspândirii coronavirusului în țara vecină.

Ajutorul constă în 500.000 de măști de protecție de tip FFP2, 25.000 de combinezoane, 5.000 de viziere, 5.000 ochelari de protecție, 200.000 de mănuși, 2.800 cutii de medicamente, 10 izolete cu presiune negativă pentru transportul pe targă și aprox. 80 000 litri alcool sanitar. Transportul se realizează cu camioane aparținând Ministerului Apărării Naționale și Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. La misiunea de transport participă peste 40 de militari din MApN și IGSU.

Numele lui Andrei Năstase a apărut în spaţiul public din Republica Moldova în anul 2013, fiind unul dintre membrii constituenţi ai Platformei Civice Demnitate şi Adevăr (DA) şi liderul acesteia. Mai târziu, Platforma s-a transformat în partid politic de centru-dreapta de opoziţie. Este cunoscut pentru organizarea şi desfăşurarea a mai multe proteste antiguvernamentale în perioada 2015-2018. Din noiembrie 2015 până în februarie 2016, a fost preşedinte al Grupului de iniţiativă pentru iniţierea referendumului republican de modificare a Constituţiei pentru alegerea şi demiterea preşedintelui direct, de către popor, limitarea imunităţii parlamentare şi a numărului de deputaţi.

În februarie 2019 a candidat la funcţia de deputat în Parlament în circumscripţia nr. 33 şi pe lista Blocului ACUM. Acesta a câştigat alegerile în circumscripţie şi a devenit unul dintre cei 26 de deputaţi care au acces în Parlament. Însă, la scurt timp, a renunţat la mandat în favoarea funcţiei de ministru de interne.

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *