Skip to content
Dâmbovița Știri locale

Al şaselea focar de pestă porcină în Dâmboviţa. Este al doilea descoperit în aceeaşi localitate

Romania libera

Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Dâmboviţa s-a întrunit miercuri, 24 iulie, la ora 10.00,  ca urmare a confirmării apariţiei virusului de pestă porcină africană în judeţul Dâmboviţa, într-o gospodărie din localitatea Lunguleţu, sat Lunguleţu, scrie Adevarul.

Acesta este al doilea focar de pestă porcină din Luguleţu, autorităţile instituind deja filtrede protecţie.

A fost adoptat, în cadrul şedinţei, planul de măsuri privind controlul şi combaterea acestei boli, a fost aprobată decizia de plasare sub supraveghere în confirmare de pestă porcină africană şi s-au stabilit zonele de restricţie în jurul focarului. Totodată, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăria afectată, fiind plasaţi sub observaţie sanitară veterinară toţi porcii de la nivelul localităţii, până la clarificarea situaţiei sub aspect epidemiologic”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Dâmboviţa.

Autorităţile solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele acesteia.

Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar din localitate, Direcţiei Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa şi autorităţilor locale. Precizăm că proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiţi de către stat. Reamintim că pesta porcină africană(PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social”, se mai arată în document.   Pesta porcină africană mai este confirmată, la acest moment, în alte 6 localităţi din Dâmboviţa. Este vorba de localităţile Niculeşti (sat Movila), Lunguleţu, Răzvad, Runcu, Răcari şi Butimanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *