Skip to content
Politică

Al treilea guvern PSD aduce 5 mari pericole pentru Iohannis EXCLUSIV

inpolitics.ro

Redacția PSnews.ro vă prezintă în cele ce urmează felul în care a treia guvernare PSD acceptată de către Klaus Iohannis aduce cinci mari pericole pentru președintele României.

Mai precis: acceptara acestui de-al treilea executiv PSD este de natură să tragă un semnal de alarmă pentru capcana în care poate cădea șeful statului. Iar mai jos veți vedea cum Iohannis este singurul care se poate scoate de pe o pantă descendentă provocată de către controversata concesie acordată oamenilor lui Liviu Dragnea.

Am văzut cu toții cum miercuri seară primul om în stat a acceptat-o pe eurodeputata Viorica Dăncilă pentru funcția de prim-ministru. În alocuțiunea susținută la Cotroceni cu această ocazie (fără să accepte întrebări din partea presei), președintele nu a făcut altceva decât să îi menajeze pe PSD-iști, dându-le a treia șansă și exprimându-și speranța că aceștia își vor îndeplini promisiunile electorale. Imediat după aceea, punctajele discursive ale Partidului Social Democrat îl lăudau pe Iohannis pentru atitudinea ponderată, însă tocmai aceste elogii venite din tabăra adversă ar trebui să îl pună pe gânduri pe șeful de stat, în ciuda faptului că – după toate aparențele – politicianul de la Cotroceni a mers pe logica de a-i lăsa pe cei din PSD și ALDE să își frângă din nou gâtul la guvernare. Nu de alta, dar anul trecut pe vremea asta același Klaus Iohannis îmbrăca geaca roșie și ieșea în mijlocul protestarilor #REZIST.

Înainte să intrăm pe fondul problemei, trebuie să vă spunem o idee arhicunoscută în lumea sociologilor și a politologilor: bătălia politică se dă pentru câștigarea nu a susținătorilor radicali ai adversarilor, ci a nehotărâților. Nu de alta, dar fanilor înfocați poți să le aduci argumente oricât de multe și oricât de logice – ei vor continua să îți arate pixelul albastru. Ei bine, după cum spuneam, masa de manevră este compusă din persoanele nehotărâte (firește: în diferite grade). Aici se consumă jocul procentajelor.

Revenind la situația concretă, iată cum Klaus Iohannis și-a șubrezit bazinul electoral (format atât din fanii relativ moderați, cât și din nehotărâții cu potențial de fidelizare):

1. Liviu Dragnea și Partidul Social Democrat au funcționat în formula de șarpe Boa constrictor la desemnarea noului premier (în persoana Vioricăi Dăncilă): i-au mulțumit președintelui, luându-l în brațe cu gentilețe. Vă spuneam mai sus: punctajele de comunicare concepute în laboratorul PSD elogiau diplomația și înțelepciunea lui Klaus Iohannis, mergând chiar până la a-l cataloga drept „adevărat om de stat”. În acest fel (veninos, în ultimă instanță), PSD-iștii au lăsat impresia unui blat între ei și șeful statului – ceea ce, desigur, reprezintă o lovitură sub centură pentru Iohannis în mentalul fanilor lui (subliniem: fanii relativ moderați).

2. După domolirea demonstrațiilor #REZIST, președintele Klaus Iohannis a intrat într-o prudentă și comodă zonă de tăcere, ceea ce – oricât de nemulțumiți au fost anti-PSD-iștii fanatici – l-a ajutat pe primul om în stat în sondaje. Concret: o cercetare Avangarde din luna mai îl cota pe Iohannis la 47% (conform Hotnews), iar alt sondaj al aceluiași institut, dar din august, dădea un nivel de favorabilitate de 54% pentru președintele republicii (potrivit DCnews). Cu alte cuvinte, lumea vedea un Iohannis care își lua în serios rolul constituțional de mediator între puterile statului.

Ei bine, acum, în contextul dublului eșec guvernamental al coaliției PSD-ALDE, vedem cum societatea se polarizează, iar numeroși susținători ai lui Klaus Iohannis (cel puțin din mediul online) devin tot mai vocali în a-și exprima dezamăgirea, cerându-i președintelui să nu se abată de la linia anti-PSD-istă. Iar bulgărele vociferărilor se rostogolește cu atât mai rapid, cu cât generația #REZIST a anunțat deja un protest pentru 20 ianuarie. Mai pe românește: vorbim despre nevoia ca șeful statului să dea mesaje pentru stradă. În egală măsură, este necesar ca același Iohannis să iasă mai mult în media (cu interviuri, apariții la diverse evenimente etc.) și să depășească zona de confort a cotrocenistelor conferințe de presă (sau mai rău: a declarațiilor fără întrebări de la reporteri).

3. Nu doar așa-numiții „tineri frumoși și liberi” (TFL-iști) sunt nemulțumiți de cel care până acum era văzut drept stegarul luptei anti-PSD, ci și opoziția se vede părăsită de acela pe care PNL și USR au promis că îl vor sprijini în 2019 pentru un nou mandat prezidențial. Mai exact: lipsa unui mesaj comun președinte-opoziție și distanțarea de liderii PNL-USR îl face pe primul om în stat să pară izolat, începând să aibă contestatari chiar în rândurile acelora de care are nevoie pentru alegerile prezidențiale ale anului viitor.

4. Explicitând ideea de mai sus, trebuie să remarcăm – chiar în cuvântarea de miercuri seară de la Palatul Cotroceni – lipsa oricărui mesaj critic din partea președintelui la adresa nu atât a PSD-ului ca partid (fiindcă așa ceva ar putea ușor aluneca în demagogie), ci în ceea ce privește situația concretă – cu cifre – a guvernării lui Mihai Tudose.

5. Corolarul punctului de mai sus este tabloul unui Klaus Iohannis care dă ture de stadion într-o singurătate periculoasă pentru cineva care se visează președinte al României până în 2024. Iar cum iluzia este cel mai ieftin drog, autosuficiența unui președinte care își lasă adversarii politici să piardă pe propriile lor greșeli intră într-o zonă cu atât mai alunecoasă, cu cât – așa cum am arătat mai sus – radicalizarea anti-PSD cere poziții și acțiuni concrete.

În încheiere, vă mai spunem doar atât: Klaus Iohannis a câștigat în 2014 nu dintr-un exces de charismă, ci pur și simplu datorită unui context: incapacitatea lui Victor Ponta de a gestiona scandalul de la secțiile de votare din diaspora, la care s-a adăugat linia discursivă a ACL-ului din acel moment, care punea la stâlpul infamiei moștenirea comunistă a PSD-ului și simpatia lui Ponta pentru China. În 2015, Iohannis a devenit ceva mai cu inițiativă: a știut să exploateze tragicul context de după Colectiv ca să îl distrugă imagologic pe același Ponta. Ulterior, anul 2017 ne-a arătat un președinte de-a dreptul acțional, care a luat inițiativa de a coborî în stradă alături de cei care scandau împotriva lui Liviu Dragnea (desigur: putem discuta despre depășirea fișei postului, însă esențialul rămâne: șeful statului a capitalizat exact la momentul potrivit valul de antipatie la adresa premierului de facto din acel moment). Acum, în schimb, vedem cum „strada” strânge rândurile împotriva aceluiași PSD care l-a ajutat politic pe Klaus Iohannis (așa, în felul paradoxal în care au făcut-o oamenii lui Dragnea), dar Iohannis tace într-un mod total neproductiv. Și nu vrem să-i cobim, dar nu știi niciodată de unde sare iepurele și ce prezidențiabil poate produce „strada” pentru 2019. Asta dacă nu cumva Klaus Iohannis se mobilizează între timp și decide să intre în ringul bătăliei politice.

1 comentariu la “Al treilea guvern PSD aduce 5 mari pericole pentru Iohannis EXCLUSIV

  1. NU , NU ESTE ADEVARAT AVETI O DOZA DE URA TIP RARES BOGDAN. IOHANNIS A PUNCTAT FOARTE MULT PRIN RESPECTAREA CONSTITUTIIEI, FOARTE MULTI ROMANII SUNT MULTUMITI DE ACEST LUCRU SI O SA VEDETI IN SONDAJE PT. CA DATELE DVS SUNT NEREEALE IOHANNIS NU MAI VEA DECIT 25% VOTANTI SIGURI REFERITOR LA „NEHOTARITII DVS” NU MANIPULATII ERAU CEI CARE DECIDEAU SOARTA LUI IOHANNIS. DACA DOAMNA DANCILA VA FACE TREABA LA GUVERN, SIGUR IOHANNIS CISTIGA AL DOILEA MANDAT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *