„La Paștele cailor” – de ce se spune așa în limba română? De ce înseamnă niciodată La Paștele cailor? Toate explicațiile în rubrica Pe cuvânt, cu Ana Iorga.
Paștele cailor există în lumea tradițională, iar expresia pornește de la un obicei concret.
Paștele cailor înseamnă – dacă ne uităm în DEX – niciodată, adică La calendele grecești, la Sfântu-Așteaptă – alte expresii care înseamnă și ele niciodată sau măcar un termen foarte îndepărtat în timp.
Paștele cailor se pare că există, totuși, nu e chiar niciodată, ci mai rar și totul ar fi pornit de la un obicei din Transilvania.
Paștele cailor era sărbătorit atunci când Paștele ortodox și cel catolic erau la aceeași dată, iar caii erau lăsați să se odihnească. În trecut, dacă cele două sărbători, la ortodocși și la catolici nu coincideau, țăranii ortodocși își împrumutau caii de la cei catolici și invers. Așa că animalele nu aveau un răstimp de odihnă.
Atunci când Paștele însă era sărbătorit în același timp și pentru ortodocși, și pentru catolici, caii erau lăsați să se odihnească și marcau astfel Paștele cailor. Expresia La Paștele cailor a ajuns să însemne un moment extrem de îndepărtat în timp sau chiar unul considerat imposibil de realizat, niciodată.
În lumea rurală, Paștele cailor era o sărbătoare care cădea în aceeași zi cu Înălțarea Domnului sau ziua de Ispas, la 40 de zile după Paști, în joia din săptămâna de a 6-a după Paște și era un timp bun, se spune, pentru târguri și pentru încheierea unor afaceri.
În acea zi, caii nu erau folosiți la muncă. În trecut, în anumite regiuni ale țării se făceau și slujbe religioase pentru sănătatea animalelor din gospodărie.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News