Alaiba Dumitru – Vicepremier al R.Moldova: Vrem să devenim un punct de atracție pentru industria IT

Foto Bursa de Valori Bucuresti

Prezent la Forumul Moldova-România de miercuri, 27.03 a.c. de la București, viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării din R.Molddova, Dumitru Alaiba, a declara că R.Moldova „este asemenea unui copil care crește repede”. „Noi vizăm a avea o creștere economică accelerată în perioada următorilor 10 ani”.

“Dorim să devenim un punct de atracție pentru industria IT. Din acest motiv avem acest regim fiscal numit parc IT, cu 7%, impozit unic, dar și multe alte avantaje, cum ar fi conectivitate, cum ar fi calitatea acesteia și acoperirea și viteză. Dar, desigur că vorbim și despre alte sectoare pe care le dezvoltăm”, a spus pentru PS News, ministrul.

“Dorim să oferim acele condiții investitorilor ca să creeze valoarea aici, acasă la noi”

“Pentru asta am promovat o agendă foarte intensă de reforme pentru industrializare, pentru diferite segmente din turism, agricultură ș.a.m.d. Asta pentru a stimula investiții, pentru că Republica Moldova are nevoie de investiții în diferite domenii și pentru asta muncim că să oferim acele condiții investitorilor care să creeze valoarea aici, acasă, la noi”.

Specialiștii în IT din R. Moldova, printre cei mai buni din lume

“Avem un fundament solid de educație. Universitatea Tehnică din Moldova este de o bună calitate. Oamenii răspund la anumite stimulente. Deci oamenii răspund la ceea ce este cu potențialul de succes. Și atunci când ai oferte în industria IT, oamenii învață IT-ul și de asta vedem foarte mulți oameni care tranzitează din alte sectoare în IT, pentru că sunt oportunități”.

România este principalul nostru partener comercial și investițional

„Evident că vorbim de foarte multe inițiative comune, investiții și comerț, 35% din exporturile Republicii Moldova sunt spre România și România este primul investitor. Cu Guvernul României discutăm de mai multe aspecte, de la digitalizare (avem acest spațiu digital comun de infrastructură), la comerțul transfrontalier, în contextul războiului din Ucraina”.

R. Moldova e conectată cu lumea externă comercială, prin România, prin cele cinci puncte de trecere a frontierei

„Realitatea este că Republica Moldova e conectată cu lumea externă pentru comerț, prin România, prin cinci puncte de trecere a frontierei. Și asta evident că necesită atenție. Pentru că să ajutăm exportatorii noștri, să ajutăm producătorii noștri, discutăm cu Guvernul României și multe alte idei pe care le explorăm”.

Cum ați caracteriza Republica Moldova pornind de la următoarea sintagmă: “un copil care crește…”

“Un copil care crește repede. Cum am spus și astăzi, noi țintim și vizăm pe o creștere economică accelerată de 8-10%, în perioada următorilor 10 ani”, a încheiat ministrul Dezvoltării și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Bursa de Valori Bucureşti în asociere cu maib, cea mai mare bancă din Republica Moldova, Wood&Co, Raiffeisen Bank International, cu sprijinul Guvernului Republicii Moldova, AmCham Romania şi EBA Moldova a organizat la Bucureşti, pe 27 martie, cea de-a II-a ediţie a forumului Moldova – Romania: Capital Bridges.

Scopul evenimentului este de a impulsiona cooperarea economică şi a pieţelor de capital din Republica Moldova şi România, în contextul negocierilor de aderare a Moldovei la UE.

Evenimentul se desfășoară cu prezenţa reprezentanţilor guvernamentali de rang înalt din ambele ţări: Marcel Ciolacu, prim-ministrul României; Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova; Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului României; Igor Grosu, preşedintele Parlamentului Republicii Moldova; Dumitru Alaiba, viceprim-ministru şi ministrul economiei al Republicii Moldova.

Principalele declarații:

Marcel Ciolacu: Mă bucur că, alături de prietenii mei Dorin Recean şi Igor Grosu, participăm la un eveniment care probează încă o modalitate concretă prin care România poate susţine dezvoltarea economică a Republicii Moldova. Piaţa de capital de la Bucureşti este în acest moment o instituţie matură şi aflată în plină expansiune. Până când bursa de la Chişinău va creşte şi va avea lichiditate, vă oferim această şansă majoră! Este, dacă vreţi, o scurtătură economică spre accesul la capital pe care o punem la dispoziţia unor parteneri adevăraţi. Sunt convins că atât autorităţile Republicii Moldova, cât şi toţi antreprenorii importanţi de peste Prut, înţeleg avantajele de a deveni beneficiarii infrastructurii şi cunoştinţelor acumulate de profesioniştii Bursei de Valori de la Bucureşti. Şi sper că vor profita din plin de o asemenea oportunitate.

Oferim tot suportul legislativ necesar guvernului Republicii Moldova pentru a accelera acest proces. Pentru că timpul a devenit esenţial! E suficient să vedem ce impact a avut anul trecut listarea la bursă a pachetului de acţiuni Hidroelectrica, ca să ne dăm seama de potenţialul uriaş al BVB din acest moment. Şi să vedem cât de mult contează un timing bun! De asemenea, este relevant să ne inspirăm din reuşita unei companii de renume din Moldova, Purcari, care s-a listat la BVB. Nu doar că face vinuri foarte bune, ci este un exemplu al unei afaceri care a ştiut să se dezvolte organic. Iar prin listarea la bursa de la Bucureşti a reuşit inclusiv să comunice mai mult şi mai bine pentru consumatorul român.

Nicolae Ciucă: Apreciez că în ultimii doi ani de zile s-au realizat legături puternice între România și Republica Moldova. Au avut loc activități comune de o parte și de alta a Prutului, activități politice și s-au generat semnale care au încurajat mediul economic și astăzi putem împreună să gândim modul în care putem să întărim acest parteneriat economici și să consolidăm interconectarea piețelor de capital. Cred că este important de subliniat, fiind un forum găzduit de Bursa de valori, că în cei zece ani de la semnarea acordului de asociere și liber schimb cu UE, Republica Moldova a beneficiat de contribuția României și am devenit primul partener comercial al Republicii Moldova și aici putem să vorbim de creșterea schimburilor comerciale de la 1 miliard de euro în 2014 la 3 miliarde de euro în 2024. De asemenea, România a devenit principalul investitor în Republica Moldova, valoarea investițiilor ridicându-se la 400 de milioane de euro

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL