Skip to content
Cultura Magazin Societate

Alain Delon a primit Palme d’Or onorofic pentru întreaga activitate

Festivalul de Film de la Cannes a decis să îl recompenseze anul acesta pe actorul Alain Delon cu Palme d’Or onorific pentru a aduce un omagiu prezenţei lui minunate în istoria filmului.

După Jeanne Moreau, Woody Allen, Bernardo Bertolucci, Jane Fonda, Clint Eastwood, Jean-Paul Belmondo, Manoel de Oliveira, Agnès Varda şi Jean-Pierre Léaud, festivalul este „mândru şi încântat că actorul legendar, care a jucat în «Il Gatopardo» al lui Luchino Visconti (Palme d’Or, 1963), a acceptat acest premiu din partea comunităţii internaţionale”, se arată în comunicatul transmis de organizatori.

„Pierre Lescure şi cu mine suntem încântaţi că Alain Delon a acceptat să fie premiat la festival”, a spus Thierry Frémaux, delegatul general. „El a ezitat mult timp, fiind dezinteresat cu privire la acest Palme d’Or pentru că a crezut că ar trebui să vină la Cannes doar penru a-i celebra pe regizorii cu care a lucrat”.

El a continuat: „Vorbim despre un gigant, o legendă vie şi un simbol global. În japonia, unde este venerat, este cunoscut ca Samuraiul Primăverii. Peste 80 de film, opere de artă şi superlative sunt testamentul talentului artistic şi al aurei internaţionale ale unui bărbat care a ars pe scenă în «Plein soleil» (1960), o odă frumuseţii lui incredibile. René Clément l-a inventat pe Delon în acest film. Un diamant neşlefuit. Avea doar 25 de ani la acea vreme”, scrie News.ro.

Majoritatea filmelor în care a jucat Delon au devenit clasice. A jucat sub îndrumarea unora ca Antonioni, Visconti, Melville, Losey, Godard şi Deray, şi alături de actori precum Gabin, Lancaster, Montand, Sharif şi Ventura, Mireille Darc, Romy Schneider, Claudia Cardinale, Ursula Andress şi Monica Vitti.

El este şi „un campion al box office-ului care nu a stat niciodată departe de cinematografia independentă”.

În 1964, el a produs „L’insoumis”, de Alain Cavalier, înainte de a fi regizor pentru „Afacerea Pigot/ Pour la peau d’un flic”, „Le Battant” şi „Parole de Flic”.

Carisma, ochii şi expresia de tensiune, jocul lui Delon este un gen în sine în «Le Samouraï», o uriaşă sursă de inspiraţie pentru John Woo şi Quentin Tarantino, unde el este filmul”, au mai spus organizatorii festivalului.

Legătura lui Delon cu Festivalul de la Cannes datează de la începutul carierei lui. Pe 13 mai 1961, el a păşit prima dată pe covorul roşu de pe Croazetă, când a prezentat filmul «Che gioia vivere». Publicul nu a fost mai puţin încântat 30 de ani mai târziu, după apariţia lui spectaculoasă cu elicopterul şi barca pentru a prezenta «Nouvelle vague»”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *