Skip to content
Politică

Alarmă dată de un expert fiscal. Statul pierde 38% din TVA

olttv.ro

Taxa pe Valoare Adăugată reprezintă aproximativ 65% din veniturile fiscale ale statului, dar gradul de colectare este unul scăzut, după cum susține un expert fiscal al Pricewaterhouse Cooper (PwC).

„La capitolul încasări în ceea ce privește taxa pe valoarea adăugată nu stăm foarte bine. Suntem într-un trend descendent. Aproximativ 38% nu încasăm la bugetul statului”, a explicat Daniel Anghel, în cadrul unei conferințe de specialitate.

Din acest punct de vedere, România se clasează pe ultimul loc în Europa în ceea ce priveșyte gradul de colectare al TVA, anunță Anghel, citat de Agerpres.

Decalajul de 38% în colectarea TVA include  frauda, erorile, planificarea fiscală, falimente, insolvențe, precum și neplata TVA, conform expertului PwC, care a oferit și o estimare a efectelor măsurii split TVA, anunțată de actualul Guvern.

„Prin split TVA Guvernul își propune să încaseze aproximativ 6 miliarde lei din ceea ce se declară și nu se plătește sau se plătește cu întârziere. Teoretic la originea conceptului de split TVA stă ideea de reducere a evaziunii fiscale, cel puțin teoretic.

Practica ne arată că acest sistem ar putea identifica evaziunea fiscală doar în măsura în care ANAF ar avea la dispoziție o analiză de risc automatizată și performantă pentru a cunoaște în timp real profilul evazionist al unui contribuabil”, a precizat Anghel.

Măsura split TVA devine opțională de la 01 octombrie și va fi impusă pentru toate companiile in România începând cu 01 ianuarie 2018, dar este contestată de reprezentanții mediului dee afacerio, care susțin că aceasta va genera o criza de lichidități pentru firme, care foloseau banii încasați din TVA pentru diverse alte plăți până la depunerea raportului lunar sau trimestrial la ANAF.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *