Skip to content
Alba Știri locale

Alba: Manifest muzical pentru oprirea războiului din Ucraina

Peste 100 de copii şi tineri din judeţul Alba, alături de interpreta Roxana Reche, naistul Alexandru Pal şi Orchestra Română de Folclor, sunt protagoniştii unui videoclip care poate fi vizionat pe canalul de Youtube al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba, în care transmit un manifest muzical prin care cer oprirea războiului din Ucraina, potrivit unui comunicat.

În videoclip, copiii poartă în mâini steguleţe ale ţărilor lumii, în centru fiind steagul României şi cel al Ucrainei. „Denumit ‘Îndemn la pace şi strigăt de durere’, manifestul este sub forma unui videoclip şi va fi transmis pe plan mondial, instituţiilor internaţionale, misiunilor diplomatice, guvernelor ţărilor lumii, versurile cântecului fiind traduse în 4 limbi de circulaţie internaţională (engleză, germană, franceză şi rusă)”, se menţionează în comunicat.

 

Linia melodică aparţine lui Tudor Chiriac, membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Republica Moldova şi membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România. Versurile au fost scrise de Nicolae Dabija, scriitor, istoric literar originar din Republica Moldova, membru de onoare al Academiei Române.

Melodia este interpretată de solista Roxana Reche, alături de 111 copii din Corul de copii „Theotokos” din Alba Iulia şi Orchestra Română de Folclor, prima orchestră de uniune naţională, dirijor, orchestrator şi iniţiator fiind Alexandru Pal.

„În aceste zile, cu toţii suntem cu sufletul alături de vecinii noştri ucraineni şi ne rugăm pentru pace, dar şi alături de toţi copiii aflaţi în suferinţă din toată lumea. De la începutul războiului din Ucraina, peste 100 de copii şi-au pierdut viaţa în bombardamente şi câteva sute au fost răniţi. Organizaţiile umanitare spun că în fiecare secundă un copil din Ucraina devine refugiat. Cu emoţie, din capitala de suflet a României, Alba Iulia, şi de pe Câmpia Libertăţii din Blaj, peste 150 de copii şi artişti transmit acest îndemn la pace şi un strigăt de durere. Mesajul transmis prin acest manifest se adresează în principal celor care, prin acţiunile lor, uită de misiunea Sfântă pe care o primim la naştere: copiii şi viitorul lor”, a spus, potrivit sursei citate, iniţiatorul proiectului, Alexandru Pal, manager al Centrului de Cultură „Augustin Bena” Alba. Producţia este realizată de Centrul de Cultură „Augustin Bena”, cu sprijinul Consiliului Judeţean Alba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *