Skip to content
Politică

UPDATE E oficial! ALDE și-a confirmat candidatul la Primăria Capitalei EXCLUSIV

UPDATE 19:20

Într-un comunicat de presă, remis redacției Psnews, ALDE confirmă candidatul la Primăria Capitalei, în persoana lui Daniel Barbu.

„Ridicarea la standarde europene a calităţii vieţii este principala sarcină a guvernării comunităţii cetăţenilor Municipiului Bucureşti.

 

         Guvernarea locală în Bucureşti trebuie să devină o responsabilitate împărtăşită, asumată în comun de consiliul general, de cele şase consilii locale, de primarii de sector şi de cât mai mulţi cetăţeni sub coordonarea primarului general.

 

         Consiliile locale şi cel general au fost până acum mai ales locuri de negociere a intereselor particulare, adesea sub autoritatea discreţionară a primarului. Patrimoniul, bunurile, serviciile şi resursele oraşului au fost sistematic împărţite între diverse sfere de influenţă private, fiind mereu folosite pentru ţeserea unor reţele de clientelism şi patronaj politic. ALDE este hotărâtă să pună din nou împreună aceste resurse, să mobilizeze voinţele tuturor aleşilor în jurul unui proiect comun, cel al creşterii calităţii vieţii în toate dimensiunile ei cotidiene. ALDE propune bucureştenilor o mare înţelegere care să înlocuiască tot ceea ce s-a făcut până acum „la mica înţelegere”. Baza acestui nou contract între bucureşteni şi între aceştia şi aleşii lor o constituie identificarea şi publicarea listei tuturor proprietăţilor (fie din domeniul public, fie din cel privat) ce aparţin sectoarelor şi municipiului. Bucureştenii au dreptul să cunoască amănunţit averea pe care o au în comun şi să decidă cum o vor întrebuinţa.

 

         Ridicarea calităţii vieţii comune şi sporirea şanselor şi oportunităţilor de împlinire personală ale fiecărui cetăţean în parte este programul ALDE de guvernare civică a Bucureştiului.

 

         Acest program nu poate fi pus în operă decât în măsura în care cetăţenii înşişi se vor simţi co-responsabili pentru destinul oraşului. Sub guvernarea ALDE, consultarea cetăţenilor cu privire la problemele majore de urbanism şi la marile investiţiile va deveni o regulă. Primăria generală va organiza periodic referendumuri prin corespondenţă: la toate adresele poştale de pe teritoriul Municipiului vor fi trimise scrisori conţinând întrebarea la care cetăţenii sunt invitaţi să răspundă, precum şi plicul timbrat de retur; cetăţenii vor fi încurajaţi să participe la deliberare în număr cât mai mare, prin formularea unui răspuns şi expedierea lui gratuită. Voinţa cetăţenilor, aşa cum va rezulta în urma consultării, va constitui pentru primărie norma de acţiune.

 

 

         În acest mod, bucureştenii vor participa direct şi regulat la guvernarea oraşului şi nu vor mai îngădui ca voinţe particulare ‒ ale cercurilor de interese politice sau non-guvernamentale, ale „străzii” ori ale distribuitorilor privaţi de utilităţi ‒ să dicteze soarta capitalei. Pentru ALDE, calitatea vieţii este inseparabilă de calitatea democraţiei. În toate împrejurările, primarii şi consilierii ALDE vor da întâietate preocupărilor şi exigenţelor cetăţenilor faţă de interesele, oricât de legitime, ale primăriei ori consiliului. Principiul liberal al primatului cetăţeanului asupra instituţiilor va dicta întotdeauna conduita aleşilor ALDE.

 

         Pentru ALDE, corecta administrare a lucrurilor (trafic, transport în comun, reţea rutieră, utilităţi, salubritate etc.) nu poate fi decât rezultatul bunei guvernări a oamenilor. Pentru cetăţenii activi, cu precădere pentru familiile tinere, primăria generală şi primăriile de sector vor organiza împreună un sistem general şi gratuit de creşe, grădiniţe şi programe after school în şcolile publice pentru elevii din ciclul primar şi gimnazial (incluzând o masă caldă), iar pentru cetăţenii seniori o reţea densă de centre de asistenţă (permanentă sau de zi). ALDE îi are în vedere pe toţi cetăţenii atunci când consideră siguranţa vieţii cotidiene, limitarea maximă a expunerii la riscuri şi îngrijirea sănătăţii drept comandamente prioritare ale guvernării oraşului. 

 

         ALDE este decisă să creeze o estetică a spaţiului urban, prin prezervarea integrală a parcurilor existente, prin reabilitarea zonelor istorice, prin multiplicarea centrelor culturale, prin redeschiderea Muzeului Literaturii Române şi a Teatrului Nottara în sedii noi sau înnoite. Oraşul, aşa cum a fost făcut şi refăcut vreme de cinci secole şi jumătate nu poate fi complet desfăcut pentru a se acomoda cerinţelor vieţii contemporane. Toţi cei născuţi şi crescuţi aici, toţi cei care l-au ales drept casă ca şi toţi cei care muncesc în Bucureşti trebuie să considere spaţiul urban, cu monumentele, străzile şi parcurile sale drept o constantă a propriei lor vieţi. O constantă ce poate fi înfrumuseţată, dar nu se cuvine alterată.”, se arată în comunicat

——————

ALDE va face o mutare mult-aşteptată. Citiţi mai jos cine va fi anunţat, luni, drept candidatul Alianţei Liberalilor şi Democraţilor la Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

Surse politice au declarat, duminică, pentru PSnews.ro, că partidul îl va lansa în cursă pe Daniel Barbu, fost ministru al Culturii în guvernul Victor Ponta 2 şi co-preşedinte al filialei ALDE Bucureşti.

Dacă, până acum, erau vehiculate insistent numele celor doi co-preşedinţi de la nivel naţional (Călin Popescu-Tăriceanu şi Daniel Constantin), iată că ALDE infirmă toate supoziţiile. Sursele PSnews.ro au explicat că Daniel Constantin a fost rugat insistent să îşi asume candidatura, însă fostul ministru al Agriculturii a refuzat.

De cealaltă parte, în cazul lui Călin Popescu-Tăriceanu, situaţia este mai nuanţată. Unii dintre liderii partidului au insistat ca ex-premierul să intre în cursa pentru PMB, dar fără rezultat. Cunoscut pentru comoditatea lui, preşedintele Senatului se pare că a fost convins de acea parte din ALDE care insista ca Tăriceanu să se „păstreze” pentru alegerile legislative din toamnă şi să îşi continue proiectele în calitate de parlamentar, poziţie din care ar urma să aibă mai multă vizibilitate şi autoritate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *