Skip to content
Societate

ALDE nu poate da Facebook în judecată. Tribunalul Sibiu a respins cererea

facebook

Judecătorii de la Tribunalul Sibiu au respins, joi, cererea filialei ALDE Sibiu de chemare în judecată a companiei americane Facebook, pe motiv că i-a blocat pagina și astfel îi erau aduse prejudicii de promovare lui Mircea Diaconu, candidatul pe care îl susținea la alegerile prezidențiale de anul trecut.

Anulează cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta ALDE (Alianţa Liberalilor şi Democraţilor), Filiala Sibiu, cu sediul în mun. Sibiu, str. Turnului, nr. 22, jud. Sibiu. Cu drept de reexaminare în termen de 15 zile de la comunicare, cererea urmând a fi depusă la Judecătoria Sibiu. Dată în camera de consiliu azi, data de 09.12.2019”, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului Sibiu.

ALDE poate ataca decizia în termen de 15 zile de la comunicarea deciziei.

ALDE Sibiu a cerut de la Facebook daune în valoare de 10 lei

Cererea a fost depusă anul trecut, în perioada alegerilor prezidențiale, de către președintele filialei ALDE Sibiu, Ovidiu Gheorghe Tocaciu.

„Din 28 octombrie pagina oficială de Facebook a fost blocată de Facebook. Deşi s-au cerut lămuriri pe toate canalele disponibile de contact Facebook, aceştia nu au răspuns solicitărilor”, se arăta într-un comunicat transmis pentru Digi24 la acea vreme.

„Se pare că banii noştri sunt buni pentru Facebook prin toate reclamele pe care le plătim acestora. Dar dreptul nostru la liberă exprimare, nu!”, spunea Tocaciu în comunicat.

Liderul filialei ALDE din Sibiu recunoaște că Facebook a blocat pagina organizației după ce aceasta a fost raportată de mai mulți utilizatori, dar spune că Facebook nu a furnizat niciun răspuns sau motiv pentru care a dat curs acestor solicitări.

„Suntem convinşi că oameni de rea-credinţă fac tot ce le stă în putinţă să blocheze mesajele candidatului la alegerile prezidenţiale, Mircea Diaconu. Reclamaţiile lor contra noastră au fost însă susţinute de Facebook fără motive reale. Prin decizia de blocare a paginii noastre, dar şi de menţinere a blocajului, fără nicio motivare sau răspuns, ne face să credem că cei ce gestionează Facebook pe România au încălcat legea şi implicit Facebook, cu sediul în SUA, prin susţinea acestei decizii. Orice încălcare a legii în România, chiar şi de către o corporaţie uriaşă ca Facebook, trebuie sancţionată în instanţă!”, mai explica Tocaciu.

În solicitarea către Judecătorie, ALDE Sibiu arăta că blocajul impus de Facebook paginii oficiale a adus prejudicii organizaţiei şi campaniei electorale din judeţul Sibiu a candidatului Mircea Diaconu.

ALDE Sibiu își motiva plângerea prin faptul că articolul 30 din Constituţia României garantează dreptul la liberă exprimare, drept susţinut internaţional şi de articolul 10 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

În cererea de chemare în judecată era menționată şi sentinţa nr 4546 din 2014 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care statuează că reţeaua socială Facebook este spaţiu public.

Ovidiu Gheorghe Tocaciu a mai spus că cei care gestionează Facebook România și implicit Facebook SUA au încălcat legea.

Organizația de partid a solicitat daune morale în valoare de 10 lei.

„Vrem să tragem un semnal de alarmă prin această cauză în instanţă care poate deveni un exemplu pentru alţii. Corporaţii ca Facebook nu pot dicta rezultatul alegerilor în România aşa cum au făcut în SUA, unde au oferit informaţii confidenţiale unor firme afiliate politic. Procesele contra lor de acolo ne-au arătat că Facebook nu joacă cinstit. Nu trebuie tolerat nicio imixtiune în procesul electoral!”, mai spunea Ovidiu Gheorghe Tocaciu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *