Skip to content
Politică

ALDE, pe cale de dispariție. Partidul, sub 1,5% în intenția de vot. Emoții și pentru PRO România la alegerile parlamentare SONDAJ

Inquam Photos / George Călin

Liberalii conduc în intenția de vot pentru alegerile parlamentare cu aproape 10 procente mai mult decât PSD, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Biroul de Cercetări Sociale.

Astfel, la întrebarea „La alegerile parlamentare, cu ce partid intenționați să votați?”, 33% dintre cei chestionați au ales PNL, 22,5% – PSD, 22% – USR-PLUS, 6,5% – PMP, 5,3% – UDMR, 5,1% – Pro România, 1,4% – ALDE.

De remarcat că ALDE nu ar reuși să obțină vreun loc în Parlament, iar PRO România s-ar afla cu puțin peste pragul de 5% necesar intrării în Parlament.

 

Detalii despre sondaj

Sondajul a fost efectuat în perioada 1-7 mai 2020 pe un eșantion național de 1.545 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României.

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 straturi rezultate din intersecția a 8 zone (8 regiuni de dezvoltare) cu 5 tipuri de localități urbane și regionale. Au fost realizate în plus 155 interviuri românilor aflați în diaspora (10%).

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-2,7% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-2,7% și doar 5 vor da cifre cu erori mai mari. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe și ocupații.

Rezultatele au fost ponderate pe nivel de educație și grupe de vârstă, deoarece la sondajele online și prin telefon persoanele vârstnice și cele cu studii elementare răspund mai greu la întrebările din chestionar.

Persoanele intervievate domiciliază în 148 localități urbane și rurale din toate județele țării.

Interviurile s-au realizat prin telefon (75%) și online (25%). Operatorii de interviu și coordonatorii BCS au trimis sms și mailuri, apoi au dat telefoane oamenilor care au răspuns în trecut la alte sondaje și care fuseseră selectați prin pas statistic din anumite zone corespunzătoare unor secții de votare. S-a păstrat astfel principiul probabilist de selecție a participanților la cercetare. În diaspora și în anumite comunități în care sondajele prin telefon s-au desfășurat cu dificultate (de ex. în comunitatea maghiară, în rândul oamenilor cu studii elementare, în rândul agricultorilor, etc), sondajele s-au realizat online, un link cu chestionarul fiind postat pe câteva pagini de facebook și trimis pe mail sau sms unor oameni selectați aleator.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, Eugen Galitu și Călin Roșu.

1 comentariu la “ALDE, pe cale de dispariție. Partidul, sub 1,5% în intenția de vot. Emoții și pentru PRO România la alegerile parlamentare SONDAJ

  1. Păi cum e cu 47 la sută a PNL-ului???.. acum îl văd la jumătate … până la alegeri va dispare… interesant sondaj marca Orban ..de unde ați luat Modelul asta de sondaj de căcat… așa fac și eu unul ce un procent din populația..și iese partidul comunist..la alegeri…după care înmulțiți cu constanta lui Planck și pătratul razei pământului…și va dă o plua….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *