Skip to content
Politică

ALDE se pregătește de bătălia pentru Primăria Capitalei: cine sunt liderii pe care îi măsoară într-un sondaj intern

INQUAM/Octav Ganea

După ce a ratat intrarea în Parlamentul European, ALDE se pregătește să dea un nou test la alegerile locale ce vor avea loc în această vară. Potrivit surselor, formațiunea politică la conducerea căreia este Călin Popescu Tăriceanu a lansat recent un sondaj de opinie la nivelul Bucureștiului pentru a măsura potențiali candidați din interiorul partidului și a vedea care sunt șansele acestora de a câștiga Primăria Capitalei.

Astfel, în sondaj sunt măsurați lideri cu vechime în partid, precum Andrei Gerea, Norica Nicolai, Anton Anton și Varujan Vosganian, cei 4 fiind variantele pe care Călin Popescu Tăriceanu le are în vedere pentru bătălia electorală din vară.

Aceleași surse politice ne-au dezvăluit că ALDE face măsurători doar în varianta în care alegerile primarilor vor avea loc în două tururi. În caz contrar, ALDE i-a în considerare să sprijine un candidat din partea Partidului Național Liberal (PNL).

Varujan Vosganian: E un sondaj în care sunt colegii mei Gerea, Norica Nicolai, Anton Anton

Contactat de PSnews.ro, vicepreședintele ALDE, Varujan Vosganian, a confirmat apariția celor 3 colegi ai săi într-un sondaj pentru Primăria Capitalei, însă a precizat că nu știe dacă și numele său este inclus în acea listă.

„Știu că sunt câțiva dintre colegii mei într-un sondaj. S-ar putea să fiu și eu, dar nu știu să vă spun. Știu că e un sondaj în care sunt colegii mei Gerea, Norica Nicolai, Anton Anton, cei care au fost implicați în dezvoltarea filialei București. Dacă tot se face un sondaj, e posibil să pună mai multe nume”, a declarat Varujan Vosganian pentru PSnews.ro

Am încercat să luăm legătura și cu Andrei Gerea, Norica Nicolai și Anton Anton, însă, până la momentul publicării acestei știri, cei 3 nu au răspuns solicitărilor noastre.

Guvernul și-a asumat răspunderea pentru alegerea primarilor în două tururi

Amintim că premierul Ludovic Orban a prezentat, în plenul reunit al Parlamentului, angajarea răspunderii pentru alegerea primarilor în două tururi la alegerile locale. PSD a depus deja moțiune de cenzură împotriva acestui demers, însă Marcel Ciolacu a spus că încă nu există cele 233 de voturi necesare pentru a respinge modificarea și pentru a demite Guvernul – procedură care derivă din asumarea răspunderii.

Pentru Guvern, asumarea răspunderii pentru o lege care deja este depusă la Parlament s-ar putea să se izbească de respingerea la CCR. Deja s-a creat precedentul, cu doar două ore înainte de Ludovic Orban să prezinte în Parlament angajarea răspunderii. Este vorba despre declararea ca neconstituțională a procedurii folosite de Cabinetul Orban, de a adopta prin asumare două legi ignorate de majoritatea PSD în Parlament. CCR, dominată de judecătorii numiți de PSD, a decis că o astfel de procedură restricționează dreptul de dezbatere al parlamentarilor. Or, în cazul revenirii la două tururi de scrutin la alegerea primarilor, exsită legi depuse de PNL și USR, de pe vremea când erau în opoziție, dar nedezbătute în legislativ

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *