Skip to content
Opinii & Analize

ALDE și PMP, în pericol de dispariție după alegerile locale și parlamentare

Inquam Photos / Octav Ganea

ALDE și PMP sunt două partide care trebuie să ia cele mai bune decizii în aceste luni, altfel vor risca să dispară de pe scena politică. În acest scenariu, Călin Popescu Tăriceanu și-a anunțat deja intenția de a intra în competiția pentru alegerile locale, iar Traian Băsescu probabil va face același anunț în zilele următoare, după ce și-a prezentat intenția de a candida pentru Primăria București.

Călin Popescu Tăriceanu

Călin Popescu Tăriceanu încearcă să mai salveze ce mai poate din ALDE, după ce alianța cu PSD a eșuat. În ultimii ani, ALDE a fost un partid-balama pentru PSD și pentru guvernele conduse de pesediști, dar de când ALDE a decis să iasă de la guvernare și să trădeze PSD-ul, nu-și mai găsește locul pe scena politică și a intrat în anonimat.

În cel mai recent sondaj IMAS, ALDE este cotat la 3,4% intenție de vot și sunt puține speranțe că va reuși să se apropie de 5%, ceea ce va însemna sfârșitul partidului condus de Tăriceanu. Intrarea fostului premier în cursa pentru Primăria București este o mișcare disperată, a unui partid care nu a dat semne, în ultimele luni, că ar putea ajunge la 5%, indiferent de subiectul dezbaterii politice.

Numai că pentru Tăriceanu se anunță o campanie foarte complicată, acesta având numeroase probleme cu justiția. Liderul ALDE are o colecție impresionantă de dosare penale. DNA l-a acuzat de o mită de 800.000 de Euro în dosarul Microsoft, dar Senatul a refuzat solicitarea procurorilor și l-a protejat pe Tăriceanu. Imunitatea l-a salvat, însă nu pentru mult timp, deoarece după alegerile parlamentare, Tăriceanu va rămâne fără aceasta.

Călin Popescu Tăriceanu a mai fost acuzat de mărturie mincinoasă și în dosarul retrocedării unei suprafețe din Pădurea Snagov și a fermei Băneasa, dar judecătorii l-au achitat. Iar la început de 2020, Tăriceanu a aflat că este suspect într-un nou dosar pentru abuz în serviciu. În măsura în care ancheta procurorilor va continua, Tăriceanu riscă să fie scos din campania electorală de problemele sale cu justiția.

Fostul premier n-a excelat niciodată la votul popular și în 2014, când a candidat la alegerile prezidențiale, a obținut doar 5,36%, un rezultat foarte slab pentru un politician cu notorietatea sa, care a deținut funcții importante în stat. Chiar dacă ALDE este construit în jurul său, n-a avut niciodată rolul de locomotivă.

Intrarea lui Călin Popescu Tăriceanu în cursa pentru Primăria București nu îngrijorează în mod real pe nimeni, deoarece ALDE a rămas fără electoratul său, iar sondajele le oferă foarte puține șanse. Deși Tăriceanu se consideră liberal, el este mai potrivit pentru electoratul PSD. La nivel de capitală, fostul premier s-ar putea adresa mediului de afaceri, la care rămâne conectat, însă nu mai are putere de convingere după ce ALDE a ieșit de la guvernare și s-a prăbușit în sondaje. Se anunță un rezultat foarte slab pentru Tăriceanu, care va mai strânge câteva voturi doar de la membrii de partid și alți câțiva nostalgici ai guvernării PSD-ALDE.

Aparent Gabriela Firea va fi cea care va pierde câteva voturi, însă în campania electorală poate limita pierderile dacă va reuși să scufunde ALDE. În orice caz, Tăriceanu intră cu imaginea de pierzător și votanții știu deja că nu are nici cea mai mică șansă. Într-o luptă strânsă Gabriela Firea-Nicușor Dan, chiar și votanții lui Tăriceanu ar putea trece de partea actualului primar al capitalei. Tăriceanu mai este și responsabil pentru ruperea guvernării și ascensiunea PNL-ului la guvernare, iar electoratul său cu siguranță nu apreciază aceste mișcări politice.

Traian Băsescu

Cea mai mare amenințare pentru Nicușor Dan este Traian Băsescu. Fostul președinte al României este nevoit să intre în competiția pentru Primăria București deoarece trebuie să salveze PMP-ul care nu mai convinge electoratul. Deși această candidatură va fi prima înfrângere la votul popular pentru fostul președinte al României, se va dovedi însă o victorie dacă PMP va reuși, peste câteva luni, să intre în Parlament și să se lipească la viitoarea majoritate parlamentară.

Candidatura lui Traian Băsescu nu este foarte sigură, acesta ezită să-și anunțe intențiile, ceea ce ne face să credem că în culise PMP și PNL încă mai negociază pentru a-i lăsa cale liberă lui Nicușor Dan. Însă fără o alianță oficială, PMP nu-și va convinge electoratul.

Nici Traian Băsescu nu are un traseu fără impedimente spre Primăria București, după ce Curtea de Apel București a stabilit, în primă instanță, că acesta ar fi colaborat cu Securitatea. Această problemă îi va avea afecta campania electorală și nu e deloc un argument care să-i aducă vreun câștig fostului președinte. Totuși, procesul său continuă la Înalta Curte de Casație și Justiție și dacă magistrații vor decide, în timpul campaniei electorale, că decizia Curții de Apel a fost una greșită, atunci Traian Băsescu va crește în intenția de vot.

Nu am nicio problemă să scriu în formular că nu am colaborat cu Securitatea”, a declarat Băsescu, fiind invitat la o televiziune de știri.

Traian Băsescu este văzut și astăzi ca un politician anti-PSD, fiind cel care a oprit dominația PSD de la începutul anilor 2000 și apoi a luptat inclusiv cu USL-ul care voia să-l demită (de două ori) din funcția de președinte. Intrarea lui în campania electorală, va atrage mulți votanți care vor să scape de PSD, pentru că fostul președinte rămâne unul dintre cei mai mari adversari ai pesediștilor.

Tot din sondajul IMAS, aflăm că PMP a scăzut la 3,9% în intenția de vot, după ce în iunie fusese la 4,7%. Acest lucru arată că PMP are potențial să crească și a reușit inclusiv la alegerile prezidențiale cu Theodor Paleologu. În București, Theodor Paleologu a luat 8% din voturi, ceea ce înseamnă că Băsescu poate depăși acest rezultat.

Dacă Traian Băsescu intră în competiție și obține un rezultat din două cifre, așa cum a spus că ar putea strânge, atunci Gabriela Firea va recupera atât ceea ce pierde cu Pro România, cât și ceea ce pierde cu Călin Popescu Tăriceanu. Nicușor Dan va ajunge să piardă cu Traian Băsescu mai mult decât va pierde Gabriela Firea cu doi adversari.

Tăcerea din jurul candidaturii lui Traian Băsescu este un semnal că fostul președinte nu e sigur, iar pemepiștii nu ar vrea să arate că nu se pot descurca fără fostul președinte al României.

1 comentariu la “ALDE și PMP, în pericol de dispariție după alegerile locale și parlamentare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *