Skip to content
Politică

ALDE, strigăt disperat: PNL condamnă la moarte bolnavii de cancer!

Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE) lansează un strigăt disperat, susţinând că Partidul Naţional Liberal (PNL) „condamnă la moarte pacienţii bolnavi de cancer”.

Într-un comunicat trimis, sâmbătă, PSnews.ro, preşedintele ALDE Mureş, Ionela Ciotlăuş, susţine că iniţiativa legislativă propusă de PNL legată de nedecontarea tratamentelor la pacienţii de cancer, care nu au fost investigaţi la timp „este un proiect de lege privind condamnarea la moarte a pacienţilor de cancer”.

Potrivit fostului viceprimar de Târgu-Mureş aminteşte, faţă de o asemenea situaţie, judecătorii CEDO statuează faptul că lipsa asistenţei medicale încalcă dreptul la viaţă, întrucât statele care au ratificat Convenţia Europenă sunt obligate să ia toate măsurile pentru protejarea cetăţenilor lor. Mai mult: Curtea Europeană de la Strasbourg a statuat, prin decizia din 10 aprilie 2012, în cazul Panaitescu versus România, că statele au obligaţia nu numai să se abţină de la a provoca moartea unei persoane prin măsuri iregulare, dar, de asemenea, să ia măsuri pentru a proteja vieţile celor aflate sub jurisdicţia lor.

„Prin urmare, parlamentarii români şi Ministerul Sănătăţii trebuie să ia măsuri pentru protejarea asiguraţilor, nu pentru condamnarea lor la moarte. Azi, un pacient diagnosticat de cancer în urma unei biopsii beneficiază gratuit de o investigaţie CT. Acest lucru nu este suficient, gradul de afectare a organismului nu se cunoaşte doar cu această investigaţie. Acest pacient are nevoie de un examen RMN şi de un exament PET CT, dar cu toate acestea statul nu decontează aceste investigaşii. NU din vina pacientului. Acestea ar trebui să fie adevăratele preocupări faţă de bolnavii de cancer. Aşadar, reamintesc domnilor parlamentari liberali, că drepturile omului au fost de peste 150 de ani valori sacre ale liberalilor lui Brătianu.

În calitate şi de preşedinte al Asociaţiei Române de Cancer GDC Mureş ripostez cu tărie faţă de această intiaţivă imorală.

Nu trebuie să tratăm bolnavii în funcţie de ce nu avem, ci conform protocoalelor terapeutice. Medicul nu trebuie să intre în conflict cu bolnavul acceptând compromisul cu un sistem nociv în care viaţa depinde de finanţare.

Timpul de așteptare pentru soluții medicale, ca și durata de decizie pentru finanțarea acestora, nu sunt simple acte administrative, ele reprezintă în realitate timpul de supraviețuire al bolnavului. Banii pentru tratarea cancerului înseamnă vieți salvate sau pierdute. Nu sunt prea multe zone de compromis, nu se poate reveni asupra unui cancer tratat incorect sau tardiv. Pentru că, legile care ocrotesc activitatea medicală în România încurajează infracțiunea, atât prin text cât și prin absența lui. Corupția începe acolo unde, fie prin dorință, fie prin neputință, profesionistul de sănătate renunță la codul lui etic capitulând în faţa bolnavului şi în faţa morţii. Ineficiența măsurilor luate în sănătate şi declaraţiile halucinante ale unora de resemnare, de-a lungul timpului, au însemnat oameni, oameni care au murit de multe ori inutil, oameni care au murit cu zile, copii care ar fi putut trăi, bătrâni care ar fi putut să se mai bucure un pic de nepoți şi de viaţă. Sănătatea e o chestiune de viaţă şi de moarte. Vine ziua când oricare din noi va deveni pacient într-o ecuație morbidă a sănătății de care momentan ne bucurăm, pentru că n-avem nevoie de ea.

Sper să nu aşteptăm niciunul acea zi!” mai transmite liderul ALDE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *