Skip to content
Internațional

Alegătorii britanici merg din nou la vot joi, pentru a treia oară în mai puţin de cinci ani

Alegătorii britanici merg din nou la vot joi, pentru a treia oară în mai puţin de cinci ani, acesta fiind primul scrutin din ultimii 100 de ani care are loc în decembrie, relatează BBC.

Scrutinurile precedente au avut loc în 2015 şi 2017.

Secţiile de vot din 650 de circumscripţii, din Anglia, Ţara Galilor, Scoţia şi Irlanda de Nord, s-au deschis la ora 7:00 GMT, informează news.ro.

Numărătoarea voturilor va începe imediat după închiderea urnelor, la ora 22:00 GMT, iar majoritatea rezultatelor vor fi anunţate în primele ore ale dimineţii de vineri.

Un număr total de 650 de parlamentari vor fi aleşi potrivit unui sistem folosit pentru prima oară în alegerile generale, acela în care câştigă candidatul care atrage celui mai mare număr de voturi în circumscripţia în care candidează.

În 2017, Newcastle Central a fost prima circumscripţie care a anunţat rezultatul votului, la circa o oră după închiderea urnelor.

Alegerile din Marea Britanie au loc în mod tradiţional la fiecare 4 sau 5 ani. În octombrie însă, parlamentarii au votat pentru al doilea scrutin anticipat în doi ani. Este pentru prima oară după 1974 când au loc alegeri iarna şi prma oară când au loc în decembrie după 1923.

La alegeri au dreptul să participe toate persoanele cu vârste de cel puţin 18 ani, dacă sunt ceteţeni britanici, din Commonwealth sau Republica Irlanda şi s-au înregistrat la vot. Înregistrarea s-a încheiat pe 26 noiembrie.

Mulţi oameni au votat deja candidatul preferat prin corespondenţă, în urmă doi ani 7 milioane de persoane utilizând acest sistem.

Cei care au optat pentru acest sistem dar nu au trimis încă votul îl pot depune la Biroul Electoral până la ora 22:00. O altă posibilitate este să îl depună la secţia de poliţie până la închiderea urnelor.

Potrivit prognozei meteo transmise de BBC, ziua de joi va fi ploioasă în multe zone din Marea Britanie, cu temperaturi de maximul 6 grade Celsius în Edinburgh, 9 în Cardiff, 7 în Belfast şi 8 în Londra.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *