Skip to content
Politică

Alegerea primarilor în două tururi, cartoful fierbinte din mâna premierului. Condiția esențială a UDMR pentru a susține alegerile anticipate

Inquam Photos / Octav Ganea

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi îi dă mari bătăi de cap premierului Ludovic Orban. PSnews.ro a aflat condiția pe care UDMR-iștii le-a pus-o liberalilor pentru a susține alegerile anticipate.

Potrivit surselor PSnews, într-o discuţie purtată la finalul lunii decembrie, Kelemen Hunor i-a transmis premierului Ludovic Orban că UDMR susţine alegerile anticipate, dar cu o condiţie: Guvernul să nu modifice sistemul electoral pentru alegerile locale, aşadar primarii să fie aleşi în continuare într-un singur tur de scrutin. Însă interesele Guvernului nu coincid, cel puţin deocamdată, cu doleanţele UDMR.

" "
" "

Astfel, liberalii sunt cotaţi la aproape 40% în ultimele sondaje, deci ar avea prima şansă să câştige alegerile anticipate şi să impună viitorul premier. Însă, ca să ajungă la anticipate, există două soluţii: fie premierul demisionează, fie trece o moţiune de cenzură. Cum demisia este exclusă, mai rămâne varianta moţiunii de cenzură.

Guvernul Ludovic Orban, la testul moțiunii de cenzură

PSD a anunțat deja, prin vocea lui Marcel Ciolacu, președintele interimar al partidului, că va depune, în sesiunea parlamentară care începe în februarie, o moțiune de cenzură. Potrivit acestuia, tema moțiunii depinde de răspunsurile Curții Constituționale la sesizările făcute după ce Executivul și-a angajat răspunderea pentru buget și pentru abrogarea multora dintre prevederile Ordonanței de Urgență 114.

Marcel Ciolacu a mai spus, într-o emisiune la Antena 3, că se așteaptă ca Ludovic Orban să demisioneze dacă sesizarea privind Bugetul este acceptată de CCR.

„În cele 60 de zile, în afară că au dat șase asumări și o groază de bâlbe, continuă să creadă că vor putea face alegeri anticipate în România total nedemocratic. În acest moment, România are guvern, adevărat un guvern minoritar, dar cu o majoritate parlamentară, fiindcă așa a fost numit. Avem un președinte ales de curând, avem un Parlament care este în termenii constituționali, alegerile fiind peste câteva luni. În sesiunea următoare parlamentară, PSD va depune o moțiune de cenzură, categoric. Constituția îți conferă această posibilitate de a veni cu asumarea răspunderii pe anumite legi, dar acei oameni s-au gândit la legi importante, la reforme în sănătate, reforme în educație, declarații politice pot veni prin asumare, apartenența la NATO, la UE. Nu vii cu modificări a punctului de amenzi”, a spus Marcel Ciolacu.

Social-democraţii, sprijiniţi de UDMR şi de câţiva parlamentari de la ProRomânia, ar putea da jos Guvernul Orban, deci s-ar bifa primul pas pentru anticipate. Apoi, Parlamentul trebuie să mai respingă două propuneri de premier şi s-ar ajunge la urne. În paralel, alegerea primarilor ar rămâne într-un singur tur de scrutin, pentru că o lege modificată prin angajarea răspunderii nu poate intra în vigoare dacă Guvernul cade între timp la testul moţiunii de cenzură.

Așadar, toate partidele implicate şi-ar atinge obiectivele: PNL ar provoca alegeri anticipate, pe care le va câştiga detaşat. PSD şi UDMR şi-ar conserva majoritatea primarilor prin sistemul electoral într-un singur tur. Ulterior, PSD merge în Opoziţie, unde se află şi azi, iar UDMR ar putea fi cooptat la guvernare.

Amintim că prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a anunţat că „deciziile sunt luate”, astfel încât să se organizeze alegeri parlamentare anticipate „cel mai târziu în aprilie“.

În condiţiile în care e nevoie de trei luni pentru organizarea alegerilor, ar însemna ca Guvernul Orban să pice în luna ianuarie, lucru puţin probabil. Potrivit surselor, o moţiune de cenzură ar putea trece în luna februarie, iar alegerile anticipate să fie organizate în luna iunie, cu o săptămână înainte sau după alegerile locale.

CCR interzice comasarea celor două scrutine. „Organizarea alegerilor anticipate se poate face înainte de locale, cu două săptămâni, cu trei săptămâni, cu o săptămână, în funcţie de calendar şi eu susţin organizarea alegerilor anticipate, din mai multe motive“, a spus Kelemen Hunor.

Din 2012, de când a picat Guvernul Ungureanu, de mai bine de şapte ani şi jumătate suntem permanent într-o instabilitate politică guvernamentală. Am avut nouă guverne din 2012. Ar trebui să închidem cât mai repede această instabilitate guvernamentală şi de aceea am câştiga mai mult de jumătate de an, dacă am reuşi să organizăm alegerile anticipate undeva înainte de locale. Astea sunt argumentele mele, ca să închidem această perioadă şi să încercăm să facem proiecte pe termen mediu şi lung“, a spus Kelemen Hunor.

Klaus Iohannis susţine alegerea primarilor în două tururi

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat că susţine modificarea legii electorale în acest sens, dar a subliniat în același timp că singura procedură acceptabilă este prin votul Parlamentului, și nu printr-o decizie a Guvernului.

„Chiar sunt de părere că trebuie să revenim la alegerea în două tururi pentru primari şi acest lucru sigur se poate rezolva dacă în Parlament se formează o majoritate pentru această opţiune. Alegerea într-un tur nu este, pur şi simplu, potrivită; un primar are nevoie de legitimare puternică prin vot pentru a-şi putea pune în practică proiectele”, a declarat Klaus Iohannis.

Şeful statului a spus că, în opinia sa, nu este „o soluţie grozavă” modificarea legii în acest sens prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului.

„Eu cred că cel mai corect este să se dezbată şi să se tranşeze în Parlament”, a completat Klaus Iohannis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *