Skip to content
Politică

Alegerea primarilor în două tururi. Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament. Orban: Peste 600 din primarii actuali au fost aleși cu mai puțin de 50% din voturi

Inquam Photos / George Calin

UPDATE 14:19

Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege privind revenirea la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

Sistemul într-un singur tu de scrutin nu conferă un drept deplin cetățenilor dintr-o comunitate locală de a alege un primar care într-adevăr să aibă legitimitate, a susținut premierul Ludovic Orban în plenul Parlamentului.

”Acest sistem de vot restrânge dreptul cetățenilor nemulțumiți de a schimba un primar care nu și-a făcut treaba. În 2016 s-au ales primari candidați care nu au avut nici măcar 30% din voturi. Aproape 50 de candidați au fost aleși astfel. Dacă ținem cont și de prezența la vor, sunt situații în care un primar a fost ales de 10% din numărul locuitorilor. Peste 600 din primarii aleși în 2016 au fost aleși cu mai puțin de 50% din voturi. 

Am văzut că PSD depune moțiune de cenzură. Sincer, nu înțeleg motivele. Poate vă e frică că primarii PSD, în care ați pompat toate resursele de la bugetul de stat, toate vacile de muls, nu mai sunt în stare să obțină un mandat
Puteți să băgați 10 moțiuni de cenzură, nu puteți schimba opinia românilor care vor să își aleagă primari cu adevărat reprezentativi

Față de proiectul inițial, am aprobat 4 amendamente – reducerea numărului de semnături pentru candidații independenți, reprezentarea partidelor parlamentare în birouri electorale, reducerea de la 90 la 60 de zile a condiției la vot pentru cei cu viză de flotant”, a spus Ludovic Orban.

——————————————————————————————————————————–

Guvernul îşi asumă răspunderea, astăzi, în Parlament, pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi. În şedinţa de marţi seară au fost adoptate mai multe amendamente la acest proiect.

Şedinţa Parlamentului în care are loc asumarea răspunderii va începe la ora 14.00.

Premierul Ludovic Orban a anunţat, la începutul şedinţei de Guvern din 16 ianuarie, decizia de asumare a răspunderii Guvernului pentru modificare Legii Alegerilor locale, pentru a reveni la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

În şedinţa de marţi seară, Guvernul a adoptat mai multe amendamente la proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin pentru care îşi angajează răspunderea. Principalele amendamente vizează perioada pentru care este permis votul persoanelor cu viza de flotant – 60 de zile, reducerea numărului de semnături pentru depunerea candidaturilor de la 1% la 0,5% din lista electorală din localitatea respectivă, reprezentarea în birourile electorale şi acreditarea observatorilor, informează news.ro.

După asumarea răspunderii, există un termen de trei zile în care poate fi depusă moţiune de cenzură.

PSD a anunţat că, împreună cu UDMR, va depune moţiunea de cenzură, iar liderul PSD, Marcel Ciolacu, s-a arătat convins că aceasta va trece, deşi, matematic, cele două formaţiuni nu au numărul de voturi necesare.

Părerea noastră, chiar dacă matematic nu avem numărul de voturi, că va trece această moţiune şi după ce vom depăşi această etapă vom veni şi cu propunerile utlerioare”, a declarat Marcel Ciolacu, spunând că ar fi nevoie de şase sau şapte voturi pentru a trece moţiunea.

USR, ALDE, Pro România şi PMP nu susţin moţiunea de cenzură pe care PSD anunţă că o va depune.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care Preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *