Skip to content
Politică

Alegerea primarilor în două tururi, misiune imposibilă: CCR și UDMR ar putea bloca inițiativa liberalilor

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

Revenirea la alegerea primarilor în două tururi, susținută la nivel declarativ de partidele anti-PSD, se dovedește un vis aproape imposibil de îndeplinit, fără un miracol sau o voință politică de fier din partea guvernului PNL și a președintelui Klaus Iohannis.

Exista mai multe variante legale care ar putea fi implementate de către guvernul Orban, dar totodată și piedici foarte mari.

" "
" "

Politologul Cristian Pîrvulescu este de părere că modificarea legislației electorale în sensul introducerii a două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, cu mai puțin de un an până la alegerile locale este imposibilă datorită existenței unei decizii anterioare la CCR. De asemenea, politologul a atras atenția asupra faptului că o asumare a răspunderii ar duce cel mai probabil la o moțiune de cenzură împotriva guvernului de va fi votată inclusiv de UDMR.

“În momentul față se poartă o discuție legată de alegerile anticipate vs alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Ele nu se pot face însă amândouă în același timp. Există o decizie a Curții Constituționale din 2012 care stabilește că în ultimul an, înaintea alegerilor nu se pot face modificări legislative care vizează sistemul electoral. Noi suntem la mai puțin de un an înaintea alegerilor, deci oricând poate să fie folosită o asemenea decizie.

Pe de altă parte, există partide care nu sunt interesate de alegerea primarilor în două tururi. De pildă, UDMR care are o problemă vitală legată de cele două tururi. UDMR ar pierde un număr mare de primari în fața concurenților români dacă se ajunge la alegeri în două tururi. Asta pentru că în primul tur au votul etnic care este de 30% și la al doilea tur 30% nu este suficient. UDMR ar pierde câțiva zeci de primari, ceea ce ar fi o pierdere semnificativă. Asta înseamnă că UDMR, în cazul în care guvernul își asumă răspunderea pe acest pachet legislativ, ar putea vota o moțiune de cenzură alături de PSD și ALDE”, a precizat politologul pentru PSNews.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *