Skip to content
Politică

Alegerea primarilor în două tururi. Politologul Radu Carp: PSD poate fi înfrânt de o coaliţie între celelalte partide

Facebook/Radu Carp

Chestiunea legată de implementarea prin lege a două tururi de scrutin privind alegerile locale a divizat clasa politică. Pe de o parte PNL, aflat în prezent la guvernare își dorește introducerea a două tururi, deși acestea ar avantaja mai degeaba partidele mici. PSD nu dorește acest lucru deoarece se simte amenințat în teritoriu, acolo unde încă mai controlează cele mai multe primării.

Politologul Radu Carp este de părere că ambele sisteme, majoritate relativă și majoritate absolută, au avantajele și dezavantajele lor. Acesta a mai spus că dacă se trece la un sistem în două tururi, candidatul PSD poate fi înfrânt de un candidat comun al celelalte partide.

“Ȋntrebarea legată de numărul de tururi de scrutin divizează spectrul politic de mai multă vreme. Opinia publică pare a fi mai degrabă în favoarea a două tururi, dar o dezbatere serioasă pe această temă nu există. Ambele soluții sunt democratice. Sistemul bazat pe un tur este cunoscut sub numele de majoritate relativă, iar cel în două tururi, de majoritate absolută.

E interesant de văzut că pe plan european soluția cea mai răspândită este alegerea consiliului local prin reprezentare proporţională, soluţie aplicată şi în România, dublată de alegerea primarului în două tururi. Celelalte variaţii sunt mai puţin răspândite. În România, primarii aleşi într-un singur tur încearcă să consolideze coaliţii ad-hoc pre-electorale şi de multe ori nu reuşesc. Alteori, primarii aleşi într-un singur îşi crează majorităţi proprii în consiliile locale dar asemenea majorităţi sunt obligate să funcţioneze netransparent.

Avantajul sistemului majorităţii absolute este că partidele fac înţelegeri transparente între cele două tururi pentru a susţine un candidat în turul doi, iar aceste înţelegeri se păstrează ulterior şi la nivelul consiliului local, asigurând o majoritate pentru primarul ales. Alegerea primarilor prin sistemul majoritate absolută va debloca unele situaţii, dar va genera fără îndoială alte blocaje. Dacă ne uităm la cazul Bucureştiului, candidatul susţinut de PSD poate fi înfrânt de o coaliţie între celelalte partide dacă se trece la sistemul în două tururi. Problema este că PSD poate contura o majoritate în consiliul municipal, datorită unui scor politic bun”, a precizat pentru PSNews.ro politologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *