Skip to content
Politică

Alegerea primarilor în două tururi. Unde greşeşte Zgonea. Alt liberal iese la interval contra PSD

Alegerea primarilor în două tururi. Unde greşeşte Valeriu Zgonea, preşedintele Camerei Deputaţilor. Alt liberal iese la interval contra Partidului Social Democrat (PSD).

Într-un comunicat remis, marţi, PSnews.ro, Ionuţ Stroe (purtătorul de cuvânt al PNL) acuză PSD că găseşte pretexte pentru a se opune alegerii primarilor în două tururi.

„Observăm că reprezentanți ai PSD se exprimă împotriva propunerii de revenire la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Poziția exprimată în acest sens devoalează, în fapt, satisfacerea interesului electoral al acestui partid, folosind o lege nedreaptă. PSD încearcă astfel să-și conserve sistemul de putere pe care îl deține în administrația locală, limitând în mod evident competiția politică la un singur tur.

Dacă PSD ar avea bune intenții și ar asuma parte a solicitărilor publice de la finalul anului trecut, s-ar alătura acestui demers și ar ușura semnificativ misiunea Guvernului în promovarea prin OUG a unei soluții corecte pentru două tururi de scrutin la alegerile locale.

Temerile PSD privind constituționalitatea revenirii la alegerile în două tururi de scrutin sunt pretexte pentru blocarea acestui proiect, iar ele pot fi eliminate doar printr-o decizie a Curții Constituționale. Dar pentru acest lucru este nevoie de promovarea actului normativ, fapt care să ofere PSD posibilitatea contestării la Curtea Constituțională.

În analiza PNL această soluție legislativă nu afectează rigorile legii fundamentale, întrucât presupune mai multă legitimitate, reprezentativitate și aduce mai multă democrație în competiția electorală. Totodată, este o șansă mai mare pentru înnoirea și împrospătarea clasei politice, respectiv debaronizarea administrației locale.

În primul rând, eventuala ordonanță de urgență nu afectează în sens negativ, așa cum a stabilit Curtea Constituțională în jurisprudența sa, drepturile electorale. În al doilea rând, această inițiativă nu modifică sistemul uninominal al alegerilor locale, iar schimbările sunt doar în avantajul candidaților, dar și în avantajul alegătorilor, care vor avea astfel două ocazii de a-și exprima opțiunile.

Așteptăm mai degrabă de la PSD să aprecieze public beneficiile unei asemenea legi decât să caute motive pentru blocarea ei. De altfel, la momentul în care a fost promovată eroarea alegerilor într-un singur tur de scrutin, în dezbaterea parlamentară parte a liderilor PSD s-au împotrivit, aducând ca argument «afectarea gravă a dreptului cetățenilor de a fi reprezentați cu adevărat». Era vorba despre actualul președinte al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea”, transmite Ionuţ Stroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *