Skip to content
Politică

Alegeri 2009: Oprea, Dîncu, Andronic și Iordănescu au detonat nucleara la PICCJ DOCUMENT

globalsolutions.org

Continuă polemicile din jurul cazului alegerilor prezidențiale ale anului 2009: foștii vicepremieri Gabriel Oprea și Vasile Dîncu, consultantul politic Dan Andronic și generalul Anghel Iordănescu (fost membru UNPR) au detonat bomba nucleară la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ).

Site-ul Lumeajustitiei.ro a prezentat vineri fragmente din marturiile participantilor in intalnirea din casa lui Gabriel Oprea, din noaptea alegerilor din decembrie 2009, eveniment la care a luat parte si sefa DNA Laura Codruța Kovesi, pe atunci Procuror General al Romaniei, alaturi de fostul prim-adjunct al SRI, generalul Florian Coldea. Marturiile au fost facute publice de fosta sefa a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, judecatoarea CCR Livia Stanciu, in opinia separata la decizia Curtii Constitutionale in care s-a stabilit ca Laura Kovesi trebuia sa se prezinte in fata comisiei parlamentare care ancheteaza posibila fraudare a alegerilor din 2009.

Concret, Livia Stanciu a prezentat fragmente din declaratiile date la PICCJ de Gabriel Oprea, Vasile Dâncu, Anghel Iordanescu si Dan Andronic. Se poate observa că Oprea, Dîncu și Iordănescu vorbesc despre faptul ca a fost vorba despre un eveniment privat, despre o cina intre prieteni, in care s-au purtat discutii intre prieteni. „Ceea ce inseamna ca Laura Kovesi a fost in sufrageria lui Oprea nu ca reprezentanta a unei institutii, asa cum a incercat sa explice, ci in calitate de prietena a celorlalte persoane”, comentează portalul citat.

Iată o parte dintre cele scrise de către Oprea, Dîncu, Iordănescu și Andronic:

Astfel, depozitia facuta in fata procurorului de catre martorul OPREA GABRIEL releva, intre altele, ca : ‘(…) Subliniez inca o data faptul ca a fost o simpla cina, insa datorita mediului exploziv din societate, se poate transforma in orice (…)’ sau depozitia facuta de catre martorul DANCU VASILE, in sensul ca: ‘(…) toti cei prezenti m-au intrebat despre rezultatele exit-poll-urilor, prin prisma profesiei mele de sociolog, niciunul dintre acestia nediscutand aspecte plecand de la premisa functiei pe care o detineau la momentul respectiv, ci, pur si simplu, asa cum am spus anterior, discutii firesti, comune, intre prieteni. (…) Cred ca eu am vorbit cel mai mult dintre persoanele prezente si am incercat sa explic cum a fost posibil ca cele 12 procente care faceau diferenta in favoarea candidatului Mircea Geoana dupa primul tur sa fie pierdute, astfel ca eu am punctat, din punctul meu de vedere, patru momente care au condus la aceasta pierdere (…) Subliniez faptul ca asocierea acelei intalniri cu caracter privat si vicierea rezultatului alegerilor este o pura fantezie si nimic din comportamentul celor prezenti la masa nu tradeaza niciun fel de amestec al institutiilor in respectivele alegeri (…)’.

De asemenea, martorul IORDANESCU ANGHEL a sustinut, intre altele, ca: ‘(…) A fost o cina la care s-a comentat pe seama exit-poll-urilor, respectiv pe teme fotbalistice. Nu mi s-a parut, din discutiile purtate intre persoanele prezente, ceva dubios, ilegal (…)’, iar martorul ANDRONIC DAN a relevat, intre altele, ca: ‘(…) Nu am spus si nici nu am nici o dovada in acest sens ca persoanele prezente la acea intalnire din seara de 6 decembrie 2009 la locuinta lui GABRIEL OPREA au participat la vreo operatiune de fraudare, viciere a rezultatelor alegerilor prezidentiale. Am precizat si in aparitiile publice ca nu am pus in niciun moment in discutie posibilitatea fraudarii sau vicierii alegerilor prezidentiale. (…) Repet inca o data ca eu, personal, nu am niciun element concret ca persoanele prezente in acea seara participau la un proces de viciere a rezultatului alegerilor. Elementul comun pentru care am fost prezenti in casa lui GABRIEL OPREA in acea seara l-a reprezentat tocmai persoana acestuia (…)’.

Totodata, din adresa nr.370/22.05.2017 a Serviciului de Telecomunicatii Speciale rezulta ca nu au existat interferente sau intruziuni, de niciun fel, in activitatea desfasurata de acest serviciu, pentru turul II al alegerilor prezidentiale din anul 2009”.

Găsiți AICI o parte din fotocopia declarațiilor amintite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *